Egyetemi Sport,  Klub,  MEFOB Egyéb

Két miskolci díjazott a MEFS fővárosi ünnepségén

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) a napokban tartotta meg  hagyományos Díjátadó Gáláját a Testnevelési Egyetemen, ahol két miskolci díjazott is érdekelt volt.

  A hatályban lévő járványügyi intézkedések betartásával megtartott ünnepség résztvevőit dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntötte elsőként, aki szerint a sport mindig hitet ad a nehéz helyzetekben. „Így volt ez a járvány alatt is, és jó volt látni, ahogy idén sikerült megrendezni az elmaradt versenyeket. A nagy események rendezéséből Magyarország is kivette a részét, mint ahogy a sportsikerekből kivették részüket az egyetemisták is” – mondta az egykori olimpiai ezüstérmes úszó.

  Prof. Dr. Merkely Béla, a MEFS alelnöke beszédében kiemelte, az élsportoló egyetemisták sok lemondással, és kitartó edzésmunkával érték el eredményeiket.  A sikerekhez alázat, kiváló edzői háttér és támogatás is kell. A magyar élsportban mindez megvan” – összegzett az alelnök.

„Életműdíj” a sikeres és elhivatott munkáért

A sportolásban és tanulásban egyaránt legsikeresebb egyetemisták, főiskolások díjazása mellett két „MEFS Életműdíjat” is kiosztottak, melyek egyikét dr. Hédi Csaba,a Miskolci Egyetem Vezetéstudományi Intézetének docense vehette át.

A 65 éves szakember egész eddigi pályafutását a sport közelében töltötte testnevelő tanárként, majd egyetemi oktatóként és tudományos szaktekintélyként. 1991-től 2012-ig a MEFS főtitkára volt.  Az egyetemi sportszövetségben eltöltött két évtized alatt aktívan közreműködött a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságok versenyrendszerének megújításában, az Universitas bajnokságok, kupák szervezésében. Kiváló szervező készségének és jó diplomáciai érzékének köszönhető, hogy kollégáival együttműködve elérték, hogy Magyarország házigazdája lehetett a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) Végrehajtó Bizottsági ülésének, Orvosbizottsági ülésnek és az Ellenőrző Bizottság ülésének. 1999 – 2015 között tagja a FISU Ellenőrző Bizottságnak. Fő szervezője kilenc, Magyarországon rendezett Egyetemi Világbajnokságnak, a magyar csapat vezetője számos Universiadén és Egyetemi Világbajnokságon. Dr. Hédi Csabának a hazai és nemzetközi egyetemi sport területén végzett több évtizedes sikeres és elhivatott munkáját ismerték el a díjjal.

A sportélet kiváló szervezőjeként

A MEFS elismerései között szerepel a Halassy Olivér Hallgatói díj is, melyet azon hallgatók kaphatják meg, akik a legtöbbet tették az egyetemi szabadidősportért. Az idei díjazottak egyike volt Molnár Réka, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának hallgatója.

Réka korábban a Kulturális- és Sport Bizottság tagjaként, jelenleg sportiroda vezetőként koordinálja a Miskolci Egyetem sportéletét. Feladata az intézmény sportéletével foglalkozó szervezetek tevékenységének összehangolása, külső partnerek bevonása, ezáltal olyan új szervezési és szolgáltatási feladatkörök ellátása, melyekkel újabb és újabb hallgatókat motiválhat a rendszeres testmozgásra. Az Egyetemi Európa Játékok (EEJ) közös Debrecen – Miskolc pályázatát 2018 első felében, Madridban, az Európai Egyetemi Sportszövetség Közgyűlésén mutatta be a magyar küldöttség, melynek Réka is tagja volt. 2018 augusztusában pedig a magyar egyetemi sportot képviselte Krasnoyarskban, a FISU Fórumon. A szervezői csapat tagjaként jelenleg is oroszlánrészt vállal hazánk legnagyobb multisport eseményének, a 2024-es EEJ-nek az előkészületeiből.