Egyetemi Sport,  Kosárlabda szakosztály,  MEFOB Kosárlabda

Bronzérmet szerzett a Miskolci Egyetem csapata!

Miskolci Egyetem – TFSE 94-96 (23-17, 20-20, 20-34, 26-25)
Miskolc, 400 néző. V.: Vida, Nepp, Simon.
 
Miskolc: KOZÁK M. 34/12, SÁNDOR 10/6, KOZÁK B. 18, Ragályi 7/3, Szicsák 5. Csere: Gerőcs 8, Orliczki, Szőke, TAKÁCS 10/6, Asszú. Edző: Béres Dávid.
 
TFSE: POLGÁRDY 37/6, KOPÁCSI 20/6, LAMAN 18/12, KIRÁLY 13/6, Horváth G. Csere: Herló, Cohill 8. Edző: Boros Zoltán.
 
“Repülőrajtot” vett a jóval határozottabban, pontosabban kezdő hazai együttes, amely Sándor Bence vezérletével 15-2-vel indította a találkozót. Polgárdy Ádám próbálta triplával felrázni a megilletődötten kezdő fővárosiakat. A negyed második felében Polgárdy és Kopácsi Ákos egy 15-8-as TF rohamot vezetve 6-ra hozta föl a fővárosi legénységet. Kozák Márton vezérletével 6-0-lal kezdve a második etapot gyorsan megduplázta az első szakasz végén szerzett előnyét a házigazda. Laman Richárd tripláját és Király Zalán lerohanás utáni ziccerét követően 10-en belülre került a TF, azonnal időt kért Béres Dávid. A hét közben a Honvéddal az NB I-be feljutó Takács Dániel triplával tolt egyet a Miskolc kisebb gödörbe jutó szekerén, s újra 10 pont fölé nőtt a hazai előny. A TF azonban nem adta olcsón a bőrét: úgy zárta a félidőt egy 6-0-lal, hogy közben játékosai rendre kihagyták a büntetőket, s 8 kihagyott büntetővel volt 6 pontos hátrányban a szünetben.
 
Sándor “statisztikajavító” – kétszer szedte vissza a lepattanót – duplájára Kopácsi felelt betörésből. Óriási dobópárbaj alakult ki, tartotta 5 és 10 pont közötti előnyét a hazai együttes. A szakasz közepén “felpörgött” a TF, amely egy 10-0-lal – benne egy hazai technikaival – fordítani tudott. A TF játékosai egyre magabiztosabbak – Laman szerencsés, Kopácsi pedig szép triplát dobott -, a hazaiak viszont egyre feszültebbek, idegesebbek lettek – Kozák M. támadóhibája után testvére, Bertalan kapott technikait, 7 ponttal lépett el a TF. A szakasz azonban egy 6-2-es hazai futással, de 3 pontos fővárosi vezetéssel zárult. Király Zalán duplázta meg a TF-előnyt egy 2+1-es akcióval, Takács triplája fokozta az izgalmakat. Király aztán triplából is szerzett 3 pontot. A Kozák-fivérek 1 pontra hozták vissza a Miskolcot. A félzárkózásba úgy tűnt, belefáradtak a hazaiak: Polgárdy és Kopácsi is triplát szerzett, egy 11-2-vel 10 pontos előnyt szerzett a TF. A Kozák fivérek egy 7-0-t vezényeltek, s két perccel a vége előtt 3-ra jött föl a házigazda. Hiába dobott két triplát is a hajrában Kozák M., a TF büntetőzése a második félidőre nagyot javult. A végjátékban Kopácsi keze nem remegett meg, négy büntetőt is beemelt, így végül a TF örülhetett – egy “őrült” meccs végén.
 
Béres Dávid: – Mindenekelőtt szeretnék gratulálni a TF csapatának a győzelemhez! Az első félidőben szinte tökéltesen megvalósítottuk a tervezett taktikát. Szünet a megváltozó játékvezetői felfogáshoz mi tudtunk kevésbé alkalmazkodni, így csak vért izzadva tudtunk csak meccsben maradni egy kifejezetten látványos, színvonalas találkozón. Nem lógathatjuk az orrunkat, holnap szeretnénk érmet szerezni.
 
Boros Zoltán: – Az első félidőben nehezen tudtuk kompenzálni a Miskolc szinte tökéletes játékát. A második félidőben aztán elkaptuk a ritmust, és a büntetőszázalékunk is feljavult, így tudtuk a végletekig kiélezett mérkőzést megnyerni. Bár most is voltak hiányzóink, remélem, a lendületünk kitart holnapig.

Bronzmérkőzés

DEAC – Miskolci Egyetem 77-85 (26-25, 18-20, 19-18, 14-22)
Miskolc, 250 néző. V.: Győrfy, Jakab, Magyari.
 
DEAC: POLLÁK 18/9, Sipos, SÓLYOM 6, GÁSPÁR 21, FÁBIÁN 15. Csere: Szekeres 5/3, CSOMOR 9/3, Berzi 3/3, Velkey, Kurucz, Czermann. Edző: Tankó István.
 
Miskolc: TAKÁCS D. 17/3, KOZÁK M. 8, SÁNDOR 10/3, Kozák B. 7/3, SZICSÁK 12. Csere: Ragályi 6, ORLICZKI M. 13/6, GERŐCS 9/3, Asszú. Edző: Béres Dávid.
 
A négyes döntő előtt még a fináléba jutásban reménykedő két gárda bronzcsatáját az újfent a Pollák Balázs-Gáspár Mátyás kettős vezette debreceni gárda kezdte jobban, amely a nyitó etap közepén 19-10-re ellépett. Sándor Bence vezetésével egy 6-0-lal közelítettek a hazaiak, akik a negyed végén 1 pontra csökkentették hátrányukat. A második etap ugyan debreceni kosárral indult, de ezután egy 6-1-gyel fordított a Miskolc. A szakasz közepe a DEAC csapatáé volt, amely a szakasz közepén egy 9-2-vel 5 pontos előnyre tett szert. Orliczki Mátyás triplájára és Takács Dániel – többek között egy debreceni technikaiért is járó – büntetőire alapozva egy 10-2-vel visszavették a vezetést a vendéglátók, s minimális előnnyel fordulhattak.
 
Gerőcs Roland kosarával és nagy dobópárbajjal indult a második félidő. A debreceni zónát Sándor dobta át triplával, a DEAC-ot büntetőkkel Gáspár tartotta versenyben. A szakasz közepén kicsit ellaposodott a játék, egymás hibáiból éltek a csapatok. A miskolciak egy-két labdaszerzés utáni kosárral 5-tel elléptek, de a Gáspár-Pollák duó nem engedte el nagyon a hazaiakat, sőt egy 10-2-vel vissza is szerezték a vezetést – egészen Gerőcs egalizálást jelentő hármasáig. A fordulatos etap végén, a záró 10 perc előtt döntetlenre álltak a felek.
 
Kozák Bertalan triplájával indult a negyedik negyed, majd betörésből is villant, s Takács is triplával jelentkezett. Erre debreceni részről mindössze egy Csomor-ziccer volt a válasz, érthető, hogy a 8-2-es hazai roham után időt kért a DEAC. Hatott, mert utána a debreceniek szereztek pontokat – sorozatban hatot, így a szakasz közepén a hazaiak kértek időt. A holtponton Szicsák Bence próbálta ügyes center kosárral átlendíteni a Miskolcot, de Gáspárt nem tudták tartani a borsodiak. A hajrában Orliczki és Szicsák villanásaival ha szűken is, de a hazaiak vezettek, a DEAC-ot a Gáspár-Fábián centerpár tartotta versenyben. Fél perccel a vége előtt Orliczki a támadóidő lejárta pillanatában dobott triplája pedig eldöntötte a találkozót a hazaiak javára.
 
Tankó István: – Egy végletekig kiélezett mérkőzésen maradtunk alul az utolsó percben, így nem sikerült megszerezni a bronzérmet. Köszönöm a csapatomnak az egész szezont, a negyedik hely ellenére büszke vagyok rájuk! Gratulálok a szervezőknek a színvonalas rendezvényhez! Sok sikert kívánok minden játékosoknak a vizsgaidőszakhoz!
 
Béres Dávid: – Gratulálok a fiúknak a bronzérem megszerzéséhez! A tegnapi vesztes meccsek után mindkét csapat szinte vért izzadt a bronzérem megszerzéséért. A srácoknak helyén volt a szívük, jobb dobóformánknak köszönhetően sikerült érmet szereznünk.