Egyetemi Sport,  EUSA

Vécsei Réka ezüsttel gyarapította a miskolciak éremkollekcióját

EUG, Lodz 2022,  úszás

A lengyelországi  Európai Egyetemi Játékokon (EUG) július 28-i versenynapja sem telt el a nélkül, hogy a Miskolci Egyetem küldöttsége ne gyarapítsa éremkollekcióját. Vécsei Réka Lodz városában a 200 méteres vegyesúszásban nyert ezüstérmet.

Vécsei Réka

Első csütörtök reggeli fellépésén Vécsei Réka az 50 méteres hátúszás  2. előfutamában 30.37 mp-es idővel a harmadik helyen végzett, és bejutott az esti döntőbe. Réka alig fél órával később a 200 m vegyes úszás 2. előfutamában is érdekelt volt. Pásztor Róbert tanítványa nyerte futamát, a 2:21.71 perces ideje pedig a legjobbnak bizonyult, így ő érdemelte ki a fináléban a 4-es pályát.

A késő délutáni döntők sorában az 50 m hát volt előbb, ahol Vécsei Réka hatodikként érkezett célba, míg a döntő másik magyar résztvevője, Berta Barbara (Testnevelési Egyetem) negyedikként zárt. 

Szintén alig félóra elteltével szólították rajtkőre a 200 méteres vegyesúszás legjobb nyolc versenyzőjét. A hosszú éveken át a Miskolci Sportiskolában nevelkedett Réka hatalmas csatában harcolta ki a második helyet, mindössze 2 századmásodperccel (!) megelőzve a harmadikként célba csapó lengyel ellenfelét. Ezzel az ezüstéremmel teljessé vált a Miskolci Egyetem küldöttségének éremgyűjteménye, melyet eddig egy arany- és két bronz medál alkotott.

A 100 méteres mellúszás 2. előfutamába sorolt – az első versenynapon egy arany- és egy bronzérmet begyűjtő – Sztankovics Anna visszalépett az indulástól.

Eredmények

Nők

200 m vegyes:  1. Raquel Gomes Ramos Pereira (portugál, Nova University of Lisbon) 2:17.74 perc, 2. Vécsei Réka (magyar, Miskolci Egyetem) 2:21.62, 3. Zuzanna Dzwonnik (lengyel, Lodz University of Technology) 2:21.64

50 m hát: 1. Mathilde Cini (francia, Aix-Marseille University) 29.66 mp, 2. Dominika Kulaga (lengyel, Collegium Humanum branch in Rzeszów) 29.91, 3. Ana Freitas Guedas (portugál, Nova Univerity of Lisbon) 30.25, 4. Berta Barbara (magyar, Testnevelési Egyetem) 30.58, …6. Vécsei Réka (magyar, Miskolci Egyetem) 30.80.