Egyetemi Sport,  EUSA,  Klub

Átvettük a stafétát, 2024-ben Debrecen és Miskolc következik

Prof. Dr. Horváth Zita vette át és lengette meg az EUSA-zászlót Lodzban, kollégája, Krzysztof Jozwik, a Lodzi Műszaki Egyetem rektora (jobbról) és Adam Roczek, az EUSA elnöke társaságában. (Fotó: Michal Walusza)

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) a Lodzi Műszaki Egyetem, a Lengyel Egyetemi Sportszövetség és Lodz városa július 17-30. között együtt rendezte meg az Európai Egyetemi Játékokat, melyen 20 sportágban, 38 ország, 422 felsőoktatási intézményéből érkeztek résztvevők.

A lodzi Európai Egyetemi Játékok (EEJ/EUG) 2022-ben kontinensünk legnagyobb multisporteseménye volt, melyen több, mint 6000 ember vett részt, köztük 4459 sportolót regisztráltak. A felsőoktatási tanulmányokat folytató hallgatók 3×3-as kosárlabda, tollaslabda, kosárlabda, strandröplabda, strandkézilabda, sakk, labdarúgás, futsal, kézilabda, judo, karate, kick-box, sportmászás, úszás, asztalitenisz, para-asztalitenisz, tenisz, röplabda, vízilabda, ülőröplabda sportágakban mérhették össze tudásukat.

Az eseménysorozat záróünnepségét július 30-án, szombaton este tartották meg a Lodz Sport Arénában.

Az idén 10. évfordulóját ünneplő, kétévente megrendezendő esemény záróbeszédben Adam Roczek, az EUSA elnöke köszönetet mondott a szervezőbizottságnak és a házigazda város valamennyi partnerének, majd így fogalmazott: “Elképesztő nagy örömet jelentett számunkra újraindítani az egyetemi sportot Európában a világjárvány után. Külön köszönet az önkénteseknek, hatalmas munkájukért. Együtt közösen ismét bebizonyítottuk, hogy az európai egyetemi sportközösség még mindig erős. A Lengyelországban töltött napok az esélyegyenlőségről, a szolidaritásról és a reményről is szóltak.”

Az EUSA, a Lengyel Egyetemi Sportszövetség (AZS) és a helyi szervezőbizottság közös erőfeszítéseinek köszönhetően 40 egyetem képviseletében, 16 sportágban, 285 ukrán diák is ott volt a versenyeken, akik összesen 62 érmet nyertek.

A szervezők a sportversenyeken kívül önkéntességről szóló konferenciát, a szociális készségekről, a doppingellenességről, a fogyatékosságról és a befogadásról szóló workshopokat, a kettős karrierről szóló kerekasztal-beszélgetést, valamint egyéb szórakoztató és oktatási programokat is szerveztek.

A rendezvény sikeréhez a szervezőbizottság tagjain kívül az EUSA képviselői és munkatársai, a játékvezetők, bírók felkészült csapata, az európai sportirányító testületek tagjai mellett a 800-nál több lelkes önkéntes is jelentős mértékben hozzájárult.

Az EUSA lobogójának leengedése és a Gaudeamus Igitur egyetemi himnusz elhangzása után a stafétát jelző zászlót Krzysztof Jozwik, a 2022-es Európai Egyetemi Játékok Szervezőbizottságának elnöke, a Lodzi Műszaki Egyetem rektora adta át a 2024-es Európai Egyetemi Játékok Szervezőbizottságát képviselő Prof. Dr. Horváth Zitának, a Miskolci Egyetem rektorának.

Folytatás 2024-ben Kelet-Magyarországon, Debrecenben és Miskolcon!