EUSA,  Klub

Lodz-ban a jövő önkéntesei is szerepet kaptak

A „Jövő önkéntesei – Sikerünk kulcsa a Z generáció (K2S-GenZ)” projekt önkéntesei értékes tapasztalatokat szereztek a 2022-es Európai Egyetemi Játékok multisport rendezvényén, július második felében, a lengyelországi Lodz városában.

A projekt megvalósításának egy fontos állomása volt ez, hiszen a koncepció szerint az együttműködő partnerek az elméleti kutatás során, az önkéntes menedzsment területén megszerzett ismereteiket tapasztalatai úton igyekeznek kiegészíteni, kifejezetten a jövő önkénteseinek, a Z generációs hallgatók szokásaira és igényeire összpontosítva. A májusi, hazai rendezésű MEFOB Fesztet követően a projekt önkéntesei ezúttal nemzetközi környezetben próbálhatták ki magukat.

A 2022-es Európai Egyetemi Játékokat, mely Európa idei legnagyobb multisport eseménye volt, Łodz (Lengyelország) városában rendezték meg. A rendezvénytulajdonos az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA), a házigazda pedig a Łodzi Műszaki Egyetem volt, együttműködésben a Lengyel Egyetemi Sportszövetséggel, Łodz városával, az EUSA Intézettel és számos egyéb partnerrel. 2022. július 14. és 31. között több mint 6000-en vettek részt az eseményen, összesen 4459 sportolóval és kísérőikkel, akik 38 ország 422 egyetemét képviselték. Az Európai Egyetemi Játékok az európai felsőoktatási tanulmányokat folytató sportolókat célozza meg, idei rendezvénye pedig 20 sportágban kínált versenyzési lehetőséget. A rendezvény sikeréhez több mint 800 önkéntes munkája is hozzájárult.

A K2S-GenZ projekt részeként a projektpartnerek a 10 érintett önkéntest delegálták az EUG 2022-re. A bevont diákok a rendezvény hivatalos önkéntes csapatának tagjaként látták el feladataikat, egyénenként 5-10 munkanapon át, összesen mintegy 355 munkaórában. Amellett, hogy nemzetközi környezetben is helyt kellett állniuk és megismerték az EUG és az európai egyetemi sport egyedi hangulatát, felelősségteljes feladatokat végeztek el az akkreditáció, a transzfer, a tájékoztatás, a szállás és étkeztetés, a protokoll és oktatási rendezvények, a média, a sport, az eredményközlés és a helyszín menedzsment területeken.

A sportversenyek mellett a Játékok oktatási, kulturális és társadalmi tevékenységek széles skáláját kínálták, beleértve az önkéntességről szóló konferenciát és kerekasztal beszélgetést, ahol a K2S-GenZ projekt koncepcióját és céljait is megismerhette a közönség.

A projekt következő lépésében a projektben közreműködők kérdőívek és interjúk segítségével fogják értékelni a hazai és nemzetközi rendezvény tapasztalatait, melynek célja az önkéntes menedzsment területén egy módszertan és egy jövőbeni projekt tervének összeállítása.

A kisléptékű együttműködési partnerségi projektben két ország három szervezete, Magyarországról a Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club (MEAFC) és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS), valamint a szlovén EUSA Intézet vesz részt. A projekt az Európai Unió Erasmus+ Programjának társfinanszírozásában valósul meg.