Egyetemi Sport,  EUSA,  Klub

EUSA konferencián jártak az EUG 2024 miskolci és debreceni szervezői

Kása Tamás (balról), Jovovic Radomir, a tollaslabda sportág technikai delegátusa, Antal Éva, Molnár Réka, Kovács Cs. Tamás, a vízilabda sportág technikai delegátusa és Kovács György a szlovéniai konferencián.

Szlovéniában folytatták a szakmai felkészülést

Az Európai Egyetemi Sport Szövetség (EUSA) szeptember 23-24-én, a  szlovéniai Kranjska Gora városában tartott szakmai konferenciát, melyre meghívást kaptak a közös rendezésű 2024-es Európai Egyetemi Játékok házigazdái, a miskolci és debreceni szervezők is.

A konferencia elsősorban a jövő évi, összesen húsz sportágban megrendezendő Egyetemi Európa-bajnokságok (Eb) szervezőinek szólt. A 2024-es Európai Egyetemi Játékok (EUG) házigazdái közül 2023-ban Miskolc tollaslabda és vízilabda, míg Debrecen 3×3 kosárlabda sportágban rendezhet Eb-t.

A miskolci szervezőket Kása Tamás, az EUG 2024 miskolci projektiroda vezetője és munkatársa, Antal Éva, valamint Molnár Réka, a Miskolci Egyetem Sportirodájának vezetője képviselte, míg a hajdúsági megyeszékhelyről Prof. Dr. Balogh László, a Debreceni Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója, Pöszmet Tibor, a Debreceni Egyetem Sportiroda vezetője és Varga Katalin, a Debreceni Sporttudományi Koordinációs Intézet munkatársa vett részt az eseményen. Ott volt Szlovéniában Kovács György, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkár-helyettese, a szervezet hazai- és nemzetközi versenysport vezetője is, aki az EUSA technikai bizottságának is tagja.

A résztvevőket videóüzenetben köszöntötte Adam Roczek, az EUSA elnöke, míg a helyszínen Matjaž Pečovnik, a szervezet főtitkára üdvözölte az egybegyűlteket.

A program során panelbeszélgetés keretében kiértékelték a 2022-es Lodz-i EUG rendezvényét, majd ismertették az EUSA tevékenységeit, a versenyrendszer követelményrendszerét, a jövő évi Eb versenyprogramját és rendezési ütemtervét. A miskolciak a 2017-es, sikeres Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokság rendezése kapcsán ugyan már komoly tapasztalatokkal rendelkeznek, de ezzel együtt is hasznos volt mindezeket átbeszélni és új benyomásokat szerezni. Az első nap hivatalos vacsorával zárult, melyen részt vett Bogdan Gabrovec, a Szlovén Olimpiai Bizottság elnöke és Tomaž Barada alelnök is.

A második napon az EUSA szakemberei és korábbi szervezők mutattak be olyan szervezési területeket, mint a regisztráció és akkreditáció, a kommunikáció, az eredményközlés és az önkéntes menedzsment. A konferencia délutáni programjának keretében a miskolci és debreceni projektiroda tagjai beszámoltak a 2023-as Európa-bajnokságok előkészületeiről, majd személyesen egyeztettek az EUSA sportági technikai delegátusaival, akiknek fontos szerepe lesz a jövő évi Eb-k lebonyolításában, hiszen ők irányítják, felügyelik majd a sportszakmai és technikai területeket.