Kosárlabda szakosztály,  Kosárlabda U16

Nemzetközi mezőnyben is bizonyítottak a MEAFC fiataljai

Horváth Péter és Bálint Valér egyaránt a MEAFC kosárlabda szakosztályában nevelkedik, jelenleg mindketten az U16-os csapatot erősítik. Vendégjátékosként számítanak rájuk a Debreceni EAC Kosárlabda Akadémia U15-ös csapatában, melynek tagjaként múlt hétvégén a nemzetközi porondon is bizonyítottak.

Múlt héten csütörtökön kezdte meg a nemzetközi EYBL South A-csoportjának első felvonását a DEAC Kosárlabda Akadémia U15-ös csapata. A Debrecenben megrendezett korosztályos bajnokság 1. fordulójában Jávor Barna együttese – soraiban két miskolci tehetséges fiatallal, Horváth Péterrel és Bálint Valérral – szlovák, török, német és bolgár ellenfelekkel szemben is bizonyíthatott.

Horváth Péter

Horváth Péter a miskolci Fráter György Katolikus Gimnázium kilencedik osztályos tanulója nagyon örült a meghívásnak, hogy már második alkalommal lehetőséget kapott nemzetközi tornán szerepelni a Debrecen csapatával.

  • Általános iskolás koromban ismerkedtem a kosárlabdával a MEAFC keretein belül, ahol sok jó edző kezei között formálódtam – tudtuk meg Horváth Pétertől. – Úgy érzem, hogy a hazai utánpótlás nevelés megállja a helyét nemzetközi szinten is. Véleményem szerint a múlt heti, debreceni mérkőzések során tudásom és a felkészültségem jó teljesítménnyel párosult. Próbálok mindent megtenni a jelenlegi csapatomért, az a célom, hogy minél jobb eredményeket érjünk el együtt a szezonban. Szeretnék idővel bekerülni a MEAFC felnőtt csapatába és a gárda hasznos tagja lenni.

Bálint Valér a miskolci Fáy András Szakgimnázium 9. évfolyamán tanul, logisztika szakon. A kosárlabdázást 10 éves kora óta gyakorolja. A DEAC vendégjátékosaként már játszott EYBL tornán, idén februárban a csehországi Plzen-ben és nyáron Budapesten is.

  • A múltheti mérkőzéseken sajnos nem voltam a legjobb formában, így nem tudtam igazán megmutatni mire is vagyok képes – fogalmazott Bálint Valér. – Megerőltettem a térdem, az egyik mérkőzésen nem is tudtam pályára lépni. A teljesítményemmel egyáltalán nem voltam megelégedve. A mérkőzések alatt viszont felmértem, hogy hol vannak nagyobb hiányosságom és miben kell még fejlődnöm. Véleményem szerint a tornán megjelent külföldi játékosok és mi jelenleg hasonló szintet képviselünk. A MEAFC csapatával az a tervünk, hogy a bajnokságban bekerüljünk a csoportunk legjobb 4 csapata közé, és ott helyt állni. Ami a jövőt illeti, szeretnék sokat fejlődni és hosszú távon is a MEAFC színeiben játszani. 

A debreceni EYBL-torna történései

A gárda nagyot küzdött a nyitómérkőzésen, és közel húsz pontos hátrányból döntetlenre mentette a találkozót, a ráadás után azonban az Inter Bratislava örülhetett.

DEAC KA U15 – Inter Bratislava 84-87 (9-20, 13-17, 20-23, 28-10, 14-17)

DEAC: Szűcs (16/6), Tóth (13), Szafkó (10), Vadai, Horváth (29). Csere: Tóth-Struza, Szabó (2), Nagy, Debreczeni (4), Sándor (7), Kóthay, Bálint (3).

A második játéknapon tizennégy pontos győzelmet aratott DEAC a török Academy Istanbul ellenében. A félidőben még hátrányban voltak a vendéglátók, a fordulás után kiépített előnyük azonban a találkozó végéig kitartott.

Academy Istanbul – DEAC KA U15 63-77 (19-12, 19-24, 13-27, 12-14)

DEAC: Debreczeni (6), Szűcs (21/3), Tóth I. (8), Szafkó (19), Horváth (20/9). Csere: Szabó (2), Nagy, Sándor (1), Kóthay, Bálint, Tóth B., Vadai.

A harmadik mérkőzésen, a német IBAM ellen, végig vezetve abszolválták az újabb diadalt az akadémisták.

IBAM – DEAC KA U15 44-76 (4-24, 11-16, 11-15, 18-21)

DEAC: Szabó, Debreczeni (10), Tóth I. (6), Szafkó (15/3), Horváth (15/3). Csere: Nagy, Vajas (6), Szűcs (6), Sándor (9), Bálint (5), Tóth B., Vadai (4).

A Jávor Barna és Szendrei Fruzsina által felkészített együttes a vasárnapi utolsó találkozón hatalmasat küzdött bolgár vetélytársával szemben. A magyar fiatalok jól tartották magukat a harmadik játékrészig, a véghajrá viszont egy pontos BUBA Basketball sikert hozott.

BUBA Basketball – DEAC KA U15  66-65 (7-21, 14-17, 21-11, 24-16)

DEAC: Debreczeni, Szűcs (18/6), Tóth I. (5), Szafkó (11), Horváth (21). Csere: Szabó (2), Nagy, Sándor, Kincses, Kóthay, Bálint (6), Vadai (2).

A torna All Star-díját a miskolci Horváth Péter vehette át. 

Jávor Barna, a DEAC KA U15 vezetőedzője: -Gratulálok a csapatnak!  Rendkívül hasznos négy nap áll mögöttünk. A záró mérkőzést sikerült olyan energiával kezdenünk, ahogy elterveztük. Készültünk a bolgárok kulcsjátékosaiból, és az elején szépen hatástalanítottuk őket, miközben jól járattuk a labdát. A második félidőben ritmust váltott az ellenfél, ezt hellyel-közzel tudtuk még kezelni, majd belekeveredtünk egy egylabdás végjátékba, aminek a végén többször lezárhattuk volna a mecset, de sajnos ez nem sikerült. Egy percig sem szabad szomorkodnunk, mert ezeket a szituációkat is át kell élnünk, és tanulnunk belőlük. Most olyan impulzusokat kaptunk a négy meccs során, melyeket majd a magyar bajnokságban is kamatoztatni tudunk.