EUSA

Miskolcon tájékozódtak az EUSA szakemberei

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) kéttagú delegációja látogatott el november 17-én, csütörtökön Miskolcra, ahol 2024-ben – Debrecennel közösen – Európai Egyetemi Játékokat (EUG) rendeznek.

Az EUSA páratlan években Európai Egyetemi Bajnokságokat (EEB), páros években Európai Egyetemi Játékokat (EUG) rendez. A két esemény többnyire kapcsolódik, összefonódik egymással, így van ez Miskolc és Debrecen esetében is. 2023-ban a borsodi megyeszékhely a kontinens legjobb egyetemista tollaslabdázóit és vízilabdázóit látja vendégül, míg a hajdúság fővárosa a B33 kosárlabda képviselőit várja majd. Mindhárom sportág szerepel a 2024-es közös rendezésű EUG programjában.

A szlovén Miha Zvan, az EUSA sportmenedzsere és asszisztense, az olasz Mariano Carcatella – Kovács Györgynek, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkár-helyettesének, és Végh Lászlónak, a MEFS projektmenedzserének kíséretében – a 2024-es EUG egyik miskolci versenyhelyszínén, az Egyetemi Körcsarnokban kezdte meg látogatását. A szakemberek találkoztak a Kása Tamás vezette miskolci szervező bizottság munkacsoportjának több tagjával, köztük Rakaczki Zoltánnal, a MEAFC elnökével, Gyenes Mirellával, a MEAFC ügyvezetőjével, Boda Péterrel, a Miskolci Egyetem létesítmény igazgatójával és Molnár Rékával, a Miskolci Egyetem sportirodájának vezetőjével, továbbá Porcs Dániellel, a miskolci önkormányzat sportcsoport-vezetőjével, valamint a debreceni szervezőket képviselő Gáthy Évával és Pöszmet Tiborral. Csatlakozott a sportszakmai látogatáshoz az EUSA által delegált szerb Radomir Jovovic, a 2023-as miskolci Európai Egyetemi Tollaslabda Bajnokság technikai delegáltja, és Kovács Csatlós Tamás, a 2023-as miskolci Európai Egyetemi Vízilabda Bajnokság technikai delegáltja is.

A helyszínbejárás a Miskolci Egyetem sportközpontjában folytatódott, megtekintve a tenisz centrumot, a strandröplabda pályák helyszíneit. Innen az universitas központi épületébe vezetett a sportszakemberek útja, ahol Prof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora fogadta őket. A 2024-es EUG további helyszíneinek – mint a Díszaula, amely a kontinens legnagyobb diáksport rendezvényének lesz az akkreditációs központja, vagy az étkezésnek helyet adó egyetemi menza és a különböző típusú szálláshelyek, köztük a kollégiumok – felkeresése szerepelt a programban.

A délutáni órákban további miskolci verseny- és eseményhelyszíneket látogattak meg a vendégek és a házigazdák. Ezek között volt a DVTK Sportliget, a Generali Aréna, a Jégcsarnok, a Kemény Dénes Városi Sportuszoda és a Miskolctapolcai Strandfürdő.

A nap összefoglalásaként prezentációval egybekötött sportszakmai megbeszélést tartottak, ahol a nyitott kérdéseket vették sorra, valamint egyeztették a következő időszak rájuk váró közös feladatait.