Röplabda NB1,  Röplabda szakosztály

A csapategység, a sportág szeretete hozta meg az extraligát

Soha nem járt még olyan magasságban a MEAFC férfi röplabda csapata, mint a most befejeződött NB I-es bajnokság végén. A döntő győzteseként a következő szezonban a legmagasabb osztályban, az extraligában folytathatják. A sporttörténelmi siker apropóján beszélgettünk a gárda két meghatározó szereplőjével.

A szezon előtt összeültünk és hoztunk pár fontos döntést annak érdekében, hogy az évek óta tartó fejlődést fenn tudjuk tartani. – kezdte beszélgetésünket Bagó László vezetőedző. – Megfogalmazódott bennünk, hogy a csapat az addigi formájában elért a falig, komolyabb célokhoz több munka és áldozat szükséges mindenkitől. Jelentősen megemeltük a heti edzésszámot, ez viszont magával hozta a játékoskeret átalakítását. A rutinos mag megtartása mellett, bátran nyúltunk a fiatalokhoz, akik – így visszatekintve – meghálálták a bizalmat. Nem volt rajtunk megfelelési kényszer, nem tudtuk mi fog kisülni ebből az elegyből. Egészen a középszakaszig hullámzó teljesítményt nyújtottunk, ott viszont már érezni lehetett a fejlődést, olyan egységes csapatmunka volt tapasztalható, amely az eredményekben is megmutatkozott. Kisebb meglepetésre az elsőszámú esélyessé léptünk előre. Szerencsére ezt a terhet is jól kezelte a társaság.

Véleménye szerint melyek voltak a sikerhez vezető út legfontosabb állomásai, beleértve a hullámvölgyeket és hullámhegyeket is?

Az első állomás a fiatalítás és több munka melletti döntés volt. Pár nagyszerű igazolás feltétlenül kellett, megtaláltuk azokat a tehetséges játékosokat, akik szeretnének dolgozni, fejlődni. A harmadik fontos állomás pedig egy szegedi kellemetlen vereség volt, az alapszakaszban. Nyerő állásból vesztettük el a mérkőzést, elég parázs körülmények között. Ezt elemezve és átbeszélve, változásokat eszközöltünk, aztán egyszer csak minden elkezdett működni. Innentől kezdve, szinte minden szoros végjátékot megnyertünk, nem ismertünk vesztett állást. Hihetetlen fejlődés volt pár hét alatt.

Jól gondolhatja a külső szemlélő, hogy a csapat folyamatosan fejlődött a szezon során, miközben alkalmazkodott az aktuális helyzetekhez, illetve ellenfelekhez?

A bajnokság során egyre jobban ismertük meg az ellenfelek gyengeségeit, erősségeit, és a lehetőségeinkhez mérten próbáltuk ezeket az ismereteket kihasználni. Azonban a sikerek igazi kulcsa a biztos háttér, a családias hangulat, amelyben nyugodt körülmények között fejlődhetett az egyén és a közösség is, amelyből igazi csapattá szerveződött a társaság. Idén tényleg mindenki egyirányba húzta a szekeret.

Egy ekkora meneteléshez nagyon sok külső és belső segítség is szükségeltetik. Kit, kiket emelne ki azok közül, akik kikövezték az utat?

A klubvezetés támogatása mellett, Barócsi Ákos szakosztályvezető és Varga László szervezőmunkája alapfeltétel volt az egész évben. Minden kérést, igényt tudtak teljesíteni, amiért nagyon hálás vagyok. Az edzések helyszínei, a felszerelések, az utazások meccsekre és edzésekre és még sorolhatnám, mind ebbe a körbe tartoznak. Meg kell említenem Kovács Zolit, aki nemcsak játékos volt idén, hanem már edzőként is komoly elhivatottságról tett tanúbizonyságot. Játékost nem szívesen emelek ki, mert tényleg mindenki odatette magát. Büszke vagyok minden játékosomra. Azonban a csapatkapitányunkat mégis szeretném megemlíteni. Marc,  fiatal kora ellenére olyan kvalitásokkal rendelkezik, amivel azonnal kivívta mindenki tiszteletét, a csapat minden tagja felnéz rá. A fiatalokat összefogja, terelgeti, jó példát mutat a pályán és a pályán kívül egyaránt. Edzőként nem kívánhattam volna nagyobb segítséget, mint amit a személyében kaptam.

Hogy alakul a további program, milyen tervekkel folytatják?

Az extraligás szereplés fényében az új célok es a játékoskeret kialakítása még folyamatban van. Lehetőségeink korlátozottak, igyekszünk a riválisokhoz képest jóval szerényebb költségvetésünket elszántsággal és munkával ellensúlyozni. Még egy hónapig mennek az edzések, ez az időszak a legalkalmasabb a fiatalok különféle képességeinek a fejlesztésére. Terveink szerint a legtehetségesebb utánpótlás korú játékosokat is bevonjuk a felnőttekkel végzett munkába.

Komlósi Márk, Barócsi Ákos, Marc McLaughlin, Bagó László, Kovács Zoltán

Játékosként és edzőként is segített

Kovács Zoltánspeciális helyzetben élhette meg az elmúlt hónapokat, hiszen játékosként és Bagó László szakmai segítőjeként, edzőként is testközelből figyelhette a történéseket.

Hogyan foglalná össze a megtapasztalt érzéseket, élményeket? Volt már ehhez hasonló sikerben része?

Minden téren nagyon nehéz és hosszú szezonon vagyunk túl – hangsúlyozta Kovács Zoltán. –  Gondolok itt a sérülésekre, lelki dolgokra, a világot sújtó energiaválságra, ezek ellenére a MEAFC mégis maximálisan helytállt. A háttér biztosításában a klub vezetése erőn felül teljesített, megoldott minden hárítandó feladatot. Ami a játékosokat illeti, egységes csapatot sikerült alkotni a bajnokság középső szakaszára, akik képesek egymásért , a klubbért küzdeni, harcolni. Legfőbb motiváció a játék szeretete volt. Fantasztikus érzés volt ebben a gárdában játszani. Nyertem már több bajnokságot, kupát ,értem el szép sikereket, mégis a legfrissebb a legszebb!

Nagyon komoly rutinnal a háta mögött, mikor, melyik mérkőzést követően hitte el, hitték el, hogy meg lehet a bajnoki arany?

A középszakaszra értünk össze igazán, jót tett Milán érkezése, megtaláltuk a ritmust. Talán az utolsó hazai Dág elleni mérkőzést követően éreztem azt az akarást, küzdelmet , harciasságot, ami bizalomra adott okot a bajnokság megnyerésére. Feljutás szempontjából akkor már tét nélküli volt, mégis a presztízs, a szív vitt előre minket.

Voltak tartósan jó egyéni teljesítmények, vagy inkább a csapategységnek tulajdoníthatjuk a MEAFC történetének eddigi legnagyobb röplabda sikerét?

A csapategység volt a fegyverünk a szezonban. Nehéz mérkőzésen mindig volt valaki, aki vitte a csapatot a hátán, a” cserejátékosok” is rendre pozitívan szálltak be a mérkőzésekbe, lendületet adva a nehéz pillanatokban. Mégis a feladó, Marc Meclaughlin volt a csapat motorja, aki fantasztikusan teljesített a bajnokságban. Valamint Komlósi Márkot emelném ki, aki szinte minden mérkőzésen erős átlagot produkált a posztján és megmutatta a röplabdás társadalomnak, mire képes. Sajnálom, hogy a megfiatalított magyar férfi felnőtt válogatott bő keretébe sem kapott meghívót. Személyes véleményem, hogy ott lenne a helye!

Tudomása szerint együtt marad-e a jelenlegi keret, illetve melyik posztokra szükséges  erősítés, vannak-e már kiszemelt játékosok? 

A klub vezetése a sikeres szezon után azon dolgozik, hogy a csapat magját megtartsa. Úgy gondolom ez meg is valósul. Célunk tehetséges fiataljainkat folyamatosan beépíteni a csapatba, ki hogy terhelhető, szokják meg a légkört, hisz övék a jövő. A vezetőség tárgyalásba kezdett több jatekossal is, konkrétumokat meg nem tudok. Liberonkat, Karóczki Szabolcsot magánélete más városba szólítja, így ezen a poszton mindenképp, de szélső ütő pozícióban is szeretnénk megerősíteni a csapatot. Nagyon kemény szezon elé nézünk a jövőben.