Kosárlabda NB1,  Kosárlabda szakosztály

A csapat és a háttérstáb elszántsága, hite hozta meg bajnoki aranyat

Óriásit hajrázva, 0-2-es állásból fordítva, zsinórban három győzelmet aratva szerezte meg a bajnoki címet a MEAFC-Miskolc NB I/B, Zöld-csoportos férfi kosárlabda csapata. A szeptembertől a második vonalat jelentő NB I/B, Piros-csoportban érdekelt együttes vezetőedzőjével, dr. Váczi Péterrel beszélgettünk.

A tavalyi, rosszul sikerült rájátszást követően hosszú utat kellett bejárnia a csapatnak. Milyen változtatásokkal vágtatok neki az útnak, melynek célja egyértelműen a Piros-csoportos tagság kivívása volt?

Még a szezon kezdés előtt egy-két poszton erősíteni kellett a csapatot. Egyébként minimális változtatásokat eszközöltünk. Úgy ítéltem meg, hogy kisebb „vérfrissítés” után képesek lehetünk elérni a célunkat.

Miben fejlődött legtöbbet a csapat, melyek voltak a jól bevált taktikai elemek?

Egyértelműen a támadó játékunk fejlődött nagyon sokat. A gyors kosarak száma jelentősen megnőtt. Az is sokatmondó adat, hogy az alapszakaszban mi dobtuk a legtöbb pontot.

Mikor éreztétek úgy előszőr, hogy elérhetitek a hőn áhított célt?

Miután eddigi mumusunkon, a Győrön túlléptünk, fogalmazódott meg bennünk először, hogy célba érhetünk.

A harmadik, ráadásul Budafokon rendezett döntős meccs előtt, amikor az ellenfél 2-0-s vezetésre állt, nem sokan merték gondolni, hogy még fordítani lehet. Ti nem így voltatok ezzel. Minek tulajdonítható ez az óriási fordulat?

Az első két mérkőzésen túlgondoltuk az egészet, fejben előrébb jártunk, ami hibának bizonyult. Ezt követően váltottunk, lépésről-lépésre haladtunk, csak az adott mérkőzésre fókuszáltunk. Az első idegenbeli siker után lélektani szempontból olyan állapotba került a társaság, ami előrevetítette a párharc egalizálását, a fordítást. Átléptünk egy küszöböt, ráadásul fizikálisan is jobb állapotban voltunk, mint ellenfelünk. A hosszúra nyúlt, öt felvonásos finálé inkább nekünk kedvezett.

A csapategységnek, vagy kimagasló egyéni teljesítményeknek tulajdonítod a sikert?

A május 28-i, vasárnapi, mindent eldöntő ötödik meccsen belül is volt olyan szakasz, hogy egyéni megoldásokat erőltettünk, de egy gyors időkéréssel rendet tettem. A kosárlabda csapatjáték! A csapat nyeri meg a meccset, de nem csak a játékosok akarata, küzdeni tudása, hanem a mögöttünk állók hite is kellett hozzá, hogy meg tudjuk csinálni ezt a nagy menetelést.

A budafoki csarnokban – szurkolók, családtagok, sportvezetők jelenlétében – ünnepelni a bajnoki címet, nem akármilyen élményt jelenthetett. Melyek voltak az ott megélt legemlékezetesebb pillanatok?

Az egész döntő légköre olyan felejthetetlen volt, melyet edzőként, játékosként is viszonylag kevesen éltünk át eddig. Egyébként mind az öt döntős meccsünkön nagyszerű hangulatot tapasztalhattunk, köszönhetően a szurkolóknak, a sportbarátoknak. Az egész szezont illetően külön köszönet jár családtagjainknak és az egyesületi háttérstáb valamennyi tagjának, nélkülük nem tudtuk volna mindezt elérni!

Hogyan tovább, meddig tart a pihenés, mikor és mivel indul újra a munka?

Már a döntő másnapján elindult a munka, hiszen egy-két poszton mindenképpen erősítésre lesz szükségünk, melyet elő kell készítenünk. Júniusban levezető edzéseink lesznek, július a pihenésé. Augusztus elején kezdjük a közvetlen felkészülést a várhatóan szeptember végén kezdődő bajnokságra.  

Mi szükséges ahhoz, hogy a Piros-csoportban is helyt tudjon állni a MEAFC-Miskolc?

A tábla alatti játék további fejlesztésére mindenképpen szükség lesz, fizikális állapotunkon is lehet, sőt kell még egy szintet emelni. A lepattanózást még jobban kell kezelnünk. Jó hazai pályás mutatónkat szeretnénk megtartani. Nagyon várjuk a Piros-csoportos kihívást! Nem csak „liftezni” szeretnénk, hanem stabilan megvetni a lábunkat ebben az osztályban!