Egyetemi Sport,  EUSA

Elkezdődött az Európai Egyetemek Bajnoksága Miskolcon

A miskolci Európai Egyetemek Tollaslabda és Vízilabda Bajnoksága július 13-án, a DVTK Arénában megtartott ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét, július 14-én már a tollas csapatmérkőzéseken és a vízilabda csoportmeccsein szurkolhattunk.

A hivatalos megnyitó előtt igazi fesztiválhangulat várta a tizenegy országból érkezett kétszáz sportolót és kisérőiket a DVTK Aréna előtti téren. A bajnokságok résztvevői egy közösséget alkotva vettek részt a sportos aktivitásokban éppúgy, mint a közös táncolásban, majd a sportolók a nemzeti lobogók alatt, egyetemük szerint vonultak be az Arénába.

A hangulatos bemelegítéssel megalapozott hivatalos megnyitón elsőként Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, a Szervező Bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket és elmondta, hogy a Miskolci Egyetem középtávú terveiben a sport kiemelt stratégiai ágazat. „Nagy büszkeség számunkra, hogy a Debreceni Egyetemmel közösen elnyerhettük a jövő évi Európai Egyetemi Játékok (EUG) rendezési jogát. Debrecennek komoly múltja van a nagy nemzetközi versenyek megvalósításában. Mi pedig azzal járultunk hozzá a pozitív döntéshez, hogy 2016-ban nagy sikerrel rendeztük meg az egyetemi-főiskolai tájfutó világbajnokságot, majd 2017-ben, az egyetemi-főiskolai Európa-bajnokságot. Azt remélem, hogy a mostani Európai Egyetemek Bajnoksága bizonyítja mindenki számára, hogy jövőre érdemes lesz visszatérni hozzánk.” Ezt követően RakaczkiZoltán az Európai Egyetemi Sport Szövetség (EUSA) Végrehajtó Bizottságának tagja köszöntötte a résztvevőket. „Külön megtiszteltetés számomra, hogy szülővárosomban, ahol egyetemi tanulmányaimat is végeztem, képviselhetem az egyetemi sport európai vezetését. Köszönetemet fejezem ki Kása Tamásnak, az EUC2023 miskolci projektszervezet vezetőjének és a rendezői csapat tagjainak az eddig végzett hatalmas munkáért.  A látottak alapján igazán jó eseménynek nézünk elébe.  Bízom benne, hogy a résztvevőknek lesz idejük és lehetőségük megismerkedni Miskolc, és az Egyetem látványosságaival, értékeivel is.”

A DVTK Arénában tollaslabda, a Miskolctapolcai Ellipsum Élmény és Strandfürdőben pedig vízilabda mérkőzésekkel július 14-én elkezdődött kontinensviadalokat a Miskolci Egyetem és a Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club rendezi, együttműködésben a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséggel, a Magyar Tollaslabda Szövetséggel, a Magyar Vízilabda Szövetséggel és a Miskolci Önkormányzattal.

SPORTPROGRAM, KÖZVETÍTÉSEK

A napi sportprogramok, aktuális eredmények elérhetőek: https://results.eusa.eu/

A tollas- és vízilabda mérkőzések élő közvetítéseinek linkje az események facebook oldalán érhető el:

https://www.facebook.com/eusabadminton és https://www.facebook.com/eusawaterpolo

Tollaslabda EEB

A tollaslabda bajnokságon 11 ország – Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Magyarország, Nagy Britannia, Németország, Portugália, Svájc, Törökország, Ukrajna – összesen 16 csapata vesz részt. Hazánkat a Magyar Testnevelési- és Sporttudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Miskolci Egyetem képviseli.

A Tollaslabda Európai Egyetemek Bajnoksága mérkőzései a DVTK Arénában ingyenesen megtekinthetők.

Segítik az ukrán egyetemi sportolókat

A Tollaslabda Európai Egyetemi Bajnokság Szervező Bizottsága úgy döntött, hogy egy ukrán egyetemi tollaslabdacsapat részvételének minden költségét átvállalja. Az utazáson kívül minden mást a szervezők fizetnek a 7 fős ukrán egyetemi sportdelegációnak, akik a miskolci Tollaslabda Európai Egyetemi Bajnokságon csapatban és egyéniben is indulnak. A Szervező Bizottság operatív igazgatója, Kása Tamás szerint természetes, hogy lehetőségeikhez mérten biztosítják a sportolást, a közösségi élményt, ezzel együtt pedig a kikapcsolódást a tollaslabda EUC-n induló ukrán egyetem játékosainak. Az ukrán fiatalok önerőből nem tudták volna finanszírozni a részvételüket.

Érzékenyítő családi- és sportnap a Szimbiózissal július 16-án

Az Európai Egyetemek Bajnoksága részeként július 16-án, vasárnap a tollaslabda versenyhelyszín,  a DVTK Aréna előtti téren az EUC 2023 Miskolc szervezői – az egyik nagy sportáruházzal és a Szimbiózis alapítvánnyal közösen – sport- és családi napot hirdettek, 10 és 16 óra között. A rendezvényen az alapítvány munkatársai érzékenyítő foglalkozásokat tartanak, és lehetőség lesz számtalan jobbnál jobb sporteszköz kipróbálásra is. Közben  pedig, 9 órától, a DVTK Arénában a tollaslabda csapatdöntők küzdelmei tartanak majd. A DVTK Arénában a tollaslabda mérkőzések ingyenesen megtekinthetők a nagyközönség számára.

Vízilabda EEB

Összesen 7 férfi csapat részvételével, melyből négy magyar, egy holland (Delft University of Technology), valamint két angol (Bristol és Oxford) július 14-én,  a csoportmérkőzésekkel megkezdődött a vízilabda egyetemi Európa-bajnokság a Miskolctapolcai Ellipsum Élmény- és Strandfürdőben.

Mivel a mérkőzéseknek helyet adó Strandfürdő a bajnokság ideje alatt is fogadja a fürdővendégeket, ezért a találkozókra érkező nézőktől, szurkolóktól jelképes összegű belépődíjat kérnek.