EYBL,  Kosárlabda szakosztály,  Kosárlabda U16

A MEAFC-Jezsuita hibátlan teljesítménnyel zárta az EYBL-tornát

A Miskolci Egyetem Körcsarnokában október 26-29. között rendezték meg a hét ország, nyolc U15-korcsoportos csapatát felvonultató Európai Ifjúsági Kosárlabda Liga (EYBL) D-csoport, 1. fordulós mérkőzéssorozatát, melyet a házigazda MEAFC-Jezsuita együttese hibátlan teljesítménnyel, négy győzelemmel zárta.

A hazai csapat fellépései, kronológiai sorrendben:

KK FSV RIJEKA – MEAFC-Jezsuita U15  56-86 (10 – 18, 19 – 26, 11 – 25, 16 – 17)

MEAFC: Jacsó D. (17), Rozmán (17), Kovács (7/3), Gulyás (6), Szojka (6/3). Csere: Dandé (8), Balogh (7/3), Velkey (7), Elek (6), Jacsó Z. (3), Markovics-Ritter (2), Galambos. Edző: Gulyás László, Vaszi Ádám

A Rijeka legjobb dobói: Bozic (15/3), Brajkovic (13/3), Stimac (13).

Gulyás László: – Teljesen ismeretlen ellenfél ellen kellett kezdenünk a tornát. A kezdeti izgalmakat sok hibával, de viszonylag hatékony játékkal vittük fel a pályára, bár a szinte éjszakai kezdés sem segített minket, ahogy az ellenfelet sem. Megérdemelt győzelem volt úgy, hogy még a játékpercekkel is tudtunk gazdálkodni.

MEAFC-Jezsuita U15 – MKS Piotrowka Radom 69-59 (14 – 15, 26 – 15, 14 – 13, 15 – 16)

MEAFC: Szojka (20/18), Jacsó D. (15), Rozmán (9), Kovács (5), Gulyás (2). Csere: Velkey (10), Balogh (4), Hornyák (2), Sedlák (2), Dandé, Elek, Markovics-Ritter. Edző: Gulyás László, Vaszi Ádám

A Radom legjobb dobói: Lasinski (15/6), Pysarczik (15), Krajewski (14).

Gulyás László: – A lengyel csapat nagyon képzett, gyors kosárlabdát játszik, így egy kifejezetten nehéz mérkőzésre számítottunk. Az is lett. A végig kiélezett és szoros meccsen az döntött, hogy a védekezésünket végig sikerült magas szinten tartanunk, valamint Szojka Milán vezetésével csináltunk egy extra második negyedet támadásban. Mint később kiderült ezzel a mérkőzést is eldöntöttük. Kemény csata volt, úgy érzem megérdemelt győzelemmel.

MEAFC-Jezsuita U15 – CSKA Sofia 78-72 (22 – 20, 19 – 19, 22 – 20, 15 – 13)

MEAFC: Rozmán (24), Jacsó D. (17), Kovács (17/3), Gulyás (12), Szojka (5/3). Csere: Markovics-Ritter (3), Elek, Galambos, Hornyák, Jacsó Z., Sedlák, Velkey. Edző: Gulyás László, Vaszi Ádám

A Szófia legjobb dobói: Marchev (21/6), Minchev (14/9), Petkov (11/2), Stefanov (11/3).

Gulyás László: – A torna talán legjobb összetételű és legatletikusabb csapata roppant kellemetlen játékstílusban játszik, rengeteg hibára kényszeríti ellenfeleit. Sajnos az eladott labdák tekintetében mi is rosszul teljesítettünk ellenük, viszont a sebességünk és szervezettségünk megfelelő volt ahhoz, hogy versenyben legyünk végig a bolgár elit klubbal. A posztonkénti testméretbéli hátrányunkat csapatjátékkal próbáltuk és tudtuk kompenzálni. Erre azt hiszem beszédes adat, hogy a 20 asszisztunk mellett 58-31-re nyertük a lepattanó csatát. Ezzel együtt csak a végjátékban, hátrányból fordítva nyertük meg a mérkőzést. Úgy érzem ez egy nagyon jó derbi volt és egy nagyon nagy győzelem. Hatalmasat küzdöttek a fiúk, ismét bizonyították, hogy mekkora harcosok.

UBSC Juniors Graz – MEAFC-Jezsuita U15 60-62 (17 – 23, 13 – 13, 18 – 14, 12 – 12)

MEAFC: Rozmán (16), Szojka (14/12), Kovács (8), Gulyás (6), Jacsó D. (6). Csere: Velkey (8), Markovics-Ritter (4), Balogh, Dandé, Hornyák, Jacsó Z., Sedlák. Edző: Gulyás László, Vaszi Ádám

A Graz legjobb dobói: Renner (17), Amine (14/6), Jany (13/6).

Gulyás László: – A grazi csapattal a veretlenek csatáját vívtuk meg, tulajdonképpen a torna megnyerése volt a tét. Jól kezdtünk, azt hiszem meg is leptük az ellenfelünket, de már az első negyed végére rendezték soraikat, így egy roppant kiélezett mérkőzést játszottunk 40 percen keresztül. A játék képét erősen meghatározta, hogy mindkét csapat a negyedik mérkőzését játszotta. A fáradtság sokszor a védekezés rovására megy egy ilyen helyzetben, itt inkább a támadás sínylette meg a hosszú menetelést. Hatalmas küzdelem folyt a pályán, amelyből úgy érzem ismét a csapatszintű megoldások keresése jött ki győztesen. Kétszer annyi asszisztot adtunk ellenfelünknél és a lepattanó csatát is mi nyertük a graziak magassági fölénye ellenére. A végjáték kezdetén szinte végig az ellenfél vezetett minimális különbséggel, de ismét helyén volt a fiúk feje, és szíve. Másképpen nem is lehet megnyerni egy ilyen mérkőzést.

Összességében azt kaptuk a tornától, ami miatt az indulás mellett döntöttünk, eltérő kosárlabda stílusok, iskolák ellen gyűjthettünk olyan tapasztalatokat, amelyek a hazai bajnokságban és a hosszútávú építkezésben nagyon nagyot lendíthetnek rajtunk, ha okosan használjuk majd az itt tapasztaltakat. Azt remélem nemcsak a mérkőzéseken, az edzésmunkánkban is érezhető lesz mindaz, amit megtapasztaltunk a 4 nap alatt. Végezetül meg kell említenem, jó volt látni, hogy egyesületünk nagyon jó házigazdája tudott lenni egy ilyen, nagy létszámú tornának. Remélem, hogy még többször lehetünk házigazdák és más korosztály is szerezhet majd ilyen tapasztalatokat!

Különdíjasaink

A miskolci fiatalok közül hárman különdíjat is kiérdemeltek.

A torna MVP-jének Rozmán Flóriánt választották meg.

Rozmán Flórián #13

Jacsó Dávidot beválogatták az All Star csapatba.

Jacsó Dávid  #5

A MEAFC-Jezsuita U15 MVP-je Szojka Milán lett.

Szojka Milán  #1

Folytatás 2024. januárjában, a 2. fordulóval, a horvátországi Rijekában. Az ezt követően kialakuló végső helyezések alapján a legjobb csapatok kvalifikálják magukat a döntőbe.