Legközelebbi eseményeink


Kosárlabda Egyetemi Eb Miskolcon: sikeres helyszínbejárás

2016. november 05. (szombat) 12:05
Peter George EUSA technikai delegált és Rakaczki Zoltán Szervező Bizottság ügyvezető Peter George EUSA technikai delegált és Rakaczki Zoltán Szervező Bizottság ügyvezető

Miskolc és a Miskolci Egyetem ad otthont a soron következő Kosárlabda Egyetemi Európa-bajnokságnak. Az eseményt, melyen 16 férfi és 12 női csapat vesz részt, 2017. július 16-23. között rendezik meg. A kontinensviadal előkészületeinek ellenőrzése céljából nemrégiben a borsodi megyeszékhelyre látogatott Peter George, az Európai Egyetemi Sportszövetség technikai delegáltja – a sportág elismert szakembere.

Az Európa-bajnokság különlegessége, hogy nem nemzeti egyetemi válogatottak versenyeznek, mint az Universiaden, vagy az egyetemi világbajnokságokon, hanem intézményi csapatok, jellemzően a különböző nemzeti egyetemi kosárlabda bajnokság győztesei.

A kontinens-bajnokság kapcsán fontos kiemelni, hogy a magyar egyetemi kosárlabdázás az elmúlt években jelentősen fejlődött: a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége és a Magyar Egyetemi Főiskolai Sportszövetség 2012-től kezdődően kosárlabdában – egyedüli sportágként – igazi egyetemi ligát szervez, ahol a csapatok az egész tanévet átölelően folyamatosan játszanak egymással. A 2016/2017-es tanévben például 16 férfi és 13 női csapat összesen több mint 240 mérkőzésen küzd meg a Magyarország Egyetemi Kosárlabda Bajnoka címért és a Kosárlabda Egyetemi EB-n történő részvételi jog kiharcolásáért. Az elmúlt években tapasztalható fejlődés teremtette meg annak a létjogosultságát, hogy Magyarország Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokságot rendezzen.

A korábbi nemzetközi játékvezető, valamint 1995 és 2015 között a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) ellenőreként ténykedő Peter George a mérkőzések, edzések, szállás, étkezés, valamint különböző protokoll események helyszíneinek megtekintése, a szervezési követelmények átbeszélése mellett a bejárás során találkozott prof. dr. Torma Andrással, a Miskolci Egyetem rektorával, dr. Deák Csabával, a Miskolci Egyetem kancellárjával, egyben a Szervező Bizottság elnökével, Bodnár Péterrel, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkárával, dr. Képes Lóránttal, a Miskolc Polgármesteri Hivatal osztályvezetőjével, valamint Rakaczki Zoltánnal, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség elnökségi tagjával, a Szervező Bizottság ügyvezetőjével.

- Az egyetemi Európa-bajnokságok közül kiemelkedik a kosárlabda, amely a legrégebb óta megrendezett és legnagyobb kétszámú egyetemi Európa-bajnokság, a részvételért és a rendezéséért egyaránt nagy versengés jellemző, ezért jelentősnek tartom, hogy Magyarország, azon belül pedig a Miskolci Egyetem elnyerte a rendezési jogot – mondta Peter George. - A  helyszínekkel és az előkészületekkel elégedett vagyok, a szervezés nagy erősségét abban látom, hogy a sikerhez elengedhetetlen partnerek, a Miskolci Egyetem, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség egyaránt fontosnak tartják az eseményt, támogatják a rendezést.

A miskolci helyszínű nemzetközi sporteseményről elöljáróban azt lehet tudni, hogy a résztvevők és hivatalos személyek létszáma várhatóan eléri az 500 főt, amely mintegy 4.500 vendégéjszakát fog jelenteni. A versenyhelyszínek a következők: Generali Aréna, Jégcsarnok, Miskolci Egyetemi Körcsarnok. A sportbarátok a színvonalas mérkőzéseken minden bizonnyal helyi csapatnak is szurkolhatnak majd.

Hírarchívum

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

MEAFC SZAKOSZTÁLYOK
Kosárlabda szakosztály Kézilabda szakosztály
Labdarúgó szakosztály Úszó és vízilabda szakosztály
Amerikai futball és Cheerleading szakosztály Röplabda szakosztály
Tájfutó szakosztály Tenisz szakosztály
Tollaslabda szakosztály Asztalitenisz szakosztály
Bridzs szakosztály
MEAFC SZAKOSZTÁLYOK MEGNYITÁSA
Kosárlabda szakosztály Kézilabda szakosztály Labdarúgó szakosztály Úszó és vízilabda szakosztály Amerikai futball és Cheerleading szakosztály Bridzs szakosztály
Röplabda szakosztályTájfutó szakosztály Tenisz szakosztály Tollaslabda szakosztály Asztalitenisz szakosztály
Ez a weboldal sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. További információk