Kosárlabda szakosztály,  MEFOB Kosárlabda

Magabiztos kezdés után izgalmas bronzérem!

A közel harminc pontos különbség éppen kitartott a végéig.

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak a 3. helyért:

Nyíregyházi ESE – Miskolci Egyetem 78-84 (18-27, 15-27, 18-19, 27-11)

Debrecen, 40 néző. V.: Nagy V., Tóth C., Horváth

Nyíregyháza: VASKÓ 11, Czura, OLÁH 18/9, Mokánszki 12/3, Gáspár 4. Cs.: Kovács Z. 9/3, VIDA 15/12, DEMETER 9/9. Edző: Hegedűs Ferenc.

Miskolc: TAKÁCS 5/3, PIUKOVICS 19/9, SZANYI 11/9, Kopasz 4, LIPPAI 30. Cs.:TÓTH B.7/3, Orliczki B 5., Gonda 3/3, Orliczki Márton, Takács Z.. Edző: Drahos Gábor.

A csalódott csapatok – a keleti csoport győztese és a címvédő – csatájának első perceiben Piukovics Bálint és Lippai Szabolcs vezérletével a tavalyi győztes Miskolc állva hagyta az elődöntőn szellemi vezérét, Bus Ivánt sérülés miatt elveszítő szabolcsi legénységet, amelyben a tegnap szintén megsérülő Czura Attila ugyan megpróbált játszani, de csak 4 perc erejéig. 15-3 után Vaskó György vezetésével kezdett “éledezni” a Nyíregyháza. A Miskolc Tóth Bence találataival tartotta 10 pont körüli előnyét.

A második etap elején Vida Zoltán és Szanyi Róbert váltott triplát, tartotta 10 pont körüli előnyét a Miskolc. Lippai Szabolcs vezette 12-0-lal közel 20 ponttal lépett el a “borsodi brigád”. Demeter Ádám tripláival próbált “csatlakozást találni” a Nyíregyháza, de Lippait nem tudták tartani a szabolcsiak, állandósult a 15 és 20 pont közötti különbség, sőt Takács Dániel hármasával ez 20 pont fölé nőtt a félidő hajrájában.

A második félidőt Lippai vezérletével 10-0-lal kezdve 30 pont fölé növelte előnyét a Miskolc, úgy tűnt, el döntötte a meccset. Tudat alatt talán túlságosan is megnyugodtak a borsodiak, a záró etap első 6 és fél percét 19-2-re nyerve Oláh Zoltán vezérletével 5 pontra feljött a NyESE. A felzárkózás sokat kivett a szabolcsi legénységből, egy 6-0-lal újra 10 pont fölé növelte előnyét a Miskolc. A jól játszó Tóth Bencét bő másfél perccel a a vége előtt sportszerűtlen, majd technikai után kiállították, s bő fél perccel a vége előtt 3-ra feljött a Nyíregyháza, de Piukovics dudaszóra dobott triplájával eldőlt a bronzcsata, a Miskolc lett a 3.

Hegedűs Ferenc: – Két sérült kulcsjátékosunk nélkül huszonöt percig még az elveszített elődöntő letargiájában kosárlabdáztunk. Ami pozitívum, hogy volt tartásunk, és az eddig kevesebbet játszó játékosaink jó teljesítménye révén szorossá tettük a végjátékot.

Drahos Gábor: – Két legveszélyesebb játékosa nélkül még veszélyesebb volt a Nyíregyháza. Harminc pontos vezetésünknél megőrültünk, mint Daenerys a Trónok harcában, a Nyíregyháza peremeberei pedig “szétlőttek” minket. Így a vége kicsit izgulós lett, de ebben a mezőnyben és ezen lebonyolítás mellett a bronzérem is nagyon értékes.

Botár László