Kosárlabda NB1,  Kosárlabda szakosztály

Nagy küzdelemben, emelt fővel veszítettünk!

Sokáig egyenrangú félként játszottunk a negyedik helyezett vendégekkel.

MEAFC-Miskolc – Nyíregyháza Blue Sharks 72-89 (21-21, 22-20, 17-21, 12-27)

NB I/B Piros csoport 25. forduló, Miskolc, Körcsarnok, 350 néző.

Vezette: Pozsonyi László, Menyhárt Ferenc, Zahorán Kitti Mária.

MEAFC-Miskolc: Szögi (3/3), Orliczki Már. (1), Thornton (21/3), Béres (3), dr. Fazekas (6). Csere: Takács (19/12), Lippai (10), Tóth (6/3), Orliczki Máty. (3/3), Kopasz, Gonda. Edző: Drahos Gábor.

Nyíregyháza Blue Sharks: Bus (14), Harmon (15/3), Fazekas (2), Bazsó (15/9), Tóth (14/3). Csere: Czura (12/6), Sitku (9/9), Mokánszki (7/3), Czinger (1), Oláh. Edző: Siska János.

Péntek délután, zsúfolt lelátó előtt kezdődött a MEAFC-Miskolc soron következő bajnokija, a kiváló játékoskerettel rendelkező, a tabella negyedik helyén tanyázó Nyíregyházi Blue Sharks csapata ellen. 

A szezon során eddig soha nem látott Szögi-Orliczki-Thornton-Béres-Fazekas kezdőötössel lépett pályára a hazai gárda, amivel sikerült is meglepni a vendégeket. Hátul jól zárt a miskolci retesz, míg elől Fazekas jó palánk alatti megmozdulásaival magukhoz ragadták a kezdeményezést a hazaiak. Időkérés után rendezték a sorokat a vendégek és elsősorban Bazsó tripláinak hála a negyed végére ki is egyenlítettek (21-21).

Nem kezdődött jól a második negyed miskolci szempontból, ebben a periódusban a hazaiak nem tudták megakadályozni a vendég mezőnyemberek gyors támadásvezetését. Ritmusból dobott szép triplákkal, illetve Tóth Gergő palánk alatti feljavuló támadójátékával 10 ponttal elhúzott a Blue Sharks. A jó ütemben érkezett időkérést követően a hazaiak játékmestere, Takács vette vállára a csapatot. Egymás után küldte helyére a triplákat, majd Thornton is eredményes volt a festékből, sőt, az ekkor túlságosan idegessé váló vendégek ellen megítélt sportszerűtlen és technikai hibák utáni büntetőket bedobálva a negyed végére megfordította a mérkőzés állását a MEAFC (43-41).

Mind a két csapat óriási energiákat fordított a védekezésre, azonban támadásban a hazaiak Thornton és Lippai harcosságánk köszönhetően valamivel eredményesebbek voltak, így növelni is tudták előnyüket. A negyed utolsó két percében a vendégek dobói is betaláltak távolról és pillanatok alatt eltűntették az addig épített hazai fórt, sőt, a negyed végére 2 pontos vendégelőnyt mutatott az eredményjelző (60-62).

A nyíregyházi villámgyors mezőnyemberei kihasználták a hazaiak védekzési hibáit és könnyű ziccereket dobtak, míg a miskolciak továbbra sem találták be, és 5 perc alatt mindössze 2 pontot szereztek. Hozzá kell tenni, hogy ehhez nagyban hozzájárult, hogy a negyedik negyedben olyan érzése volt az embernek, mintha a játékvezetői hármas eldöntötte volna, hogy a házigazda javára nem hoznak ítéletet. Hazai támadásoknál az alapvonali játékvezető sorozatban “becsukott szemmel” és néma síppal nézte végig, ahogy többször is minimum véleményes körülmények között, de többször látványosan szabálytalanul akadályozták az amerikai Thorntont a kosárszerzésben. Előbb a sokadik véleményes ítéletet megreklamáló hazai vezetőedző ellen ítéltek technikai hibát, majd Thortont súlytották általános megrőkönyödésre „műesésért” hasonló büntetéssel. Természetesen ezek semmit nem vonnak le a nyíregyháziak érdemeiből, akik jól játszottak, a negyedik negyedben pedig a játék minden elemében jobbnak bizonyultak, ám éppen emiatt nem szorultak volna rá arra, hogy a szekerüket mások is erősen megtolják. A végeredmény nem tükrözi híven a pályán zajló küzdelmet, messze nem volt olyan sima ütközet, mint amilyen különbség a végére kialakult (72-89).

Három negyedig teljesen egyenrangú felek, izgalmas küzdelme zajlott a pályán, utána a vendégek ritmust tudtak váltani és megérdemelt győzelmet arattak, bár az, hogy a vége nem lehetett szorosabb, nem kizárólag a mérkőző feleken múlt.

Az alapszakasz utolsó mérkőzését jövő vasárnap hazai környezetben vívja a MEAFC-Miskolc, ahol az ellenfél a Nagykőrös gárdája lesz. Szeretnénk győzelemmel zárni az alapszakaszt, amihez mindenkire szükségünk lesz, aki csak teheti, jöjjön és biztassa a fiúkat! Hajrá MEAFC!

Drahos Gábor (MEAFC-Miskolc): A szezon egyik legmegfontoltabb nyilatkozatát fogom adni. Gratulálok a Nyíregyházának és a saját csapatomnak is, mert majdnem a tervezettig – vagyis a tervezettig – egész jól küzdöttünk, és amit lehetett megtettünk. Hatalmas erőbedobásra késztettük a tabella sokkal jobb helyén álló ellenfelet, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy a komplett MEAFC keret nyugodtan tud a tükörbe nézni otthon, annak ellenére, hogy nem sikerült a győzelem.  

Siska János (Nyíregyháza Blue Sharks): Gratulálok a játékosaimnak, ismét csapatként küzdöttek. Nagyon fontos győzelmet arattunk egy keményen és jól játszó Miskolc ellen. Az első félidőben nem úgy védekeztünk, ahogy kellett volna nem voltunk elég agresszívek aztán a második félidőben tudtunk ezen változtatni és én úgy gondolom, hogy megérdemelten nyertünk. Sok sikert kívánok a Miskolcnak folytatásban.