Legközelebbi eseményeink


Tornával emlékeznek Szaniszló Sándorra

2018. augusztus 31. (péntek) 12:57

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kosárlabda Szövetség évente emléktornával tiszteleg a tavaly, 69 éves korában elhunyt  Szaniszló Sándorra, a sportág meghatározó alakjára.  A négy férfi és két női együttest felvonultató első mérkőzéssorozatot szeptember 7-8-án rendezik meg Miskolcon.

Szaniszló Sándor (képünkön) okleveles gépészmérnök, nyugalmazott létesítményigazgató, a magyar kosárlabdasport, Miskolc, illetve a Miskolci Egyetem sportéletének meghatározó alakja példaértékű életutat tudhatott maga mögött.  

A Miskolc-újdiósgyőri, Fadrusz utcai 16. sz. Általános Iskolás évek után, a Kilián György, későbbi nevén Diósgyőri Gimnáziumban folytatta tanulmányait. Gimnáziumi évei után, 1971-ben a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem (NME) gépészmérnöki karán vegyipari gépészmérnöki diplomát szerzett. Ezt követően 1980-ig a Tüzeléstechnikai Kutató Intézetben (TÜKI), majd a Miskolci Egyetemen, a Testnevelési Tanszék főmérnöke volt 13 éven át. 1993-tól a sok-sok nagy eseménynek otthont adó körcsarnokkal fémjelzett egyetemi sportlétesítmények igazgatójaként, gondos gazdaként dolgozott nyugdíjba vonulásáig.

A kosárlabda sporthoz vezető első lépcsőt a Kilián Gimnáziumban tette meg, a Kamarás-házaspárnak köszönhetően, de pallérozásában osztályfőnöke, Kiss András is fontos szerepet játszott. 1962-től Kamarás István testnevelőjeként, előbb megszerettette vele a játékot, majd rendszerességre, fegyelmezettségre, az igazi csapatjáték fontosságára nevelte. A csapat „mindeneseként” is segítette társait.

A Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club (MEAFC) kosárlabda szakosztályának 1966-ban lett tagja, 1967-től intézője, majd szakosztályvezetője és „pénztárnoka”. Akkoriban kapta a „Bukszi” becenevet, mely szeretettel, tisztelettel övezve végig kísérte őt egész életében. 2001-től a MEAFC ügyvezetői teendőit látta el. Időközben volt játékvezető, szövetségi bizottság vezető, technikai komiszár, főtitkár, és az országos szövetség amatőr tagozatának elnöke. Megbecsült közéleti személyiségként alelnöke, majd elnöke lehetett a B.-A.-Z. Megyei Sportszövetségek Képviseletének, alelnöke a Nemzeti Sportszövetség területi kollégiumának, vezetője a Magyar Diáksport Szövetség kosárlabda munkabizottságának, tagja megyei és városi önkormányzati bizottságoknak, testületeknek. A Who is who enciklopédiába 2012-ben került be.

Az empátiára, tiszteletre, segítőkészségre, munka- és emberszeretetre,  precizitásra, a sport iránti elkötelezettségre alapozó magas színvonalú munkáját, legyen az egyetemi, egyesületi, szövetségi, vagy diáksportos, jó néhány kitüntetéssel ismerték el. Egyebek mellett megkapta a Magyar Sportért Emlékérem bronz-fokozatát, a Magyar Egyetemi-, Főiskolai Sportszövetség Arany Emlékplakettjét, a Signum Aureum Universitas-t, a megyei közgyűlés Milleneumi Emlékplakettjét, a B.-A.-Z. Megye Kiváló Sportvezetője díjat és a B.-A.-Z. Megye Diáksportjáért Emlékplakettet.

A pénteki nyitónapon valamennyi résztvevő az Egyetemi Körcsarnokban méri össze tudását. Ezen napon, ugyanitt avatják fel Szaniszló Sándor-emléktábláját. Szombaton a két női csapat a Generáli Arénában mérkőzik meg egymással újra, míg a férfiak a MEAFC otthonában döntik el a végső helyezések sorsát. 

 

A részletes program:

2018. szeptember 7. /péntek/

15.00: JP Auto Jászberényi KSE - Nyíregyháza Blue Sharks /férfi/

17.00: MEAFC - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves /férfi/

18.45: Megnyitó

19.15: Aluinvent DVTK - MBK Ružomberok /női/

 

2018. szeptember 8. /szombat/

15.00: Férfi 3. helyért

16.00: MBK Ružomberok - Aluinvent DVTK /női, Generali Aréna/

17.00: Férfi döntő

18.45: Eredményhirdetés.

Hírarchívum

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

MEAFC SZAKOSZTÁLYOK
Kosárlabda szakosztály Kézilabda szakosztály
Labdarúgó szakosztály Úszó és vízilabda szakosztály
Amerikai futball és Cheerleading szakosztály Röplabda szakosztály
Tájfutó szakosztály Tenisz szakosztály
Tollaslabda szakosztály Asztalitenisz szakosztály
Bridzs szakosztály
MEAFC SZAKOSZTÁLYOK MEGNYITÁSA
Kosárlabda szakosztály Kézilabda szakosztály Labdarúgó szakosztály Úszó és vízilabda szakosztály Amerikai futball és Cheerleading szakosztály Bridzs szakosztály
Röplabda szakosztályTájfutó szakosztály Tenisz szakosztály Tollaslabda szakosztály Asztalitenisz szakosztály
Ez a weboldal sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. További információk