Klub

Beszámoló a MEAFC 2014. évi tevékenységéről

A MEAFC 2014-ben is 10 szakosztályt működtetett. Ez azt jelenti, hogy 10 sportágban biztosított rendszeres edzési és igény szerint versenyzési lehetőséget a Miskolci Egyetem hallgatói, oktatói, dolgozói és egykori hallgatói részére.

Továbbra is a MEAFC szervezte a Miskolci Egyetem részvételét a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságok (MEFOB) versenyrendszerében. Ez a következőket jelentette: nevezések intézése, szállás-utazás-étkezés megszervezése és biztosítása, szükséges sporteszközük és sportfelszerelések biztosítása. 2014-ben 13 MEFOB-on vett részt a Miskolci Egyetem: atlétika, B33 kosárlabda, félmaraton, floorball, futsal, judo, kajak-kenu, kézilabda, kosárlabda, röplabda, tájfutás, tollaslabda, vívás. Csapatsportágban 17 év után nyert MEFOB aranyat az intézmény, ez most a férfi futsalosoknak sikerült. Egyéni sportágban pedig Tölgyesi Tamás tájfutó hallgatónk állhatott a dobogó legmagasabb fokára.

A MEAFC szakmai együttműködő partnerként 2014-ben is részt vett a „Sport a Miskolci Egyetemen, hallgatói szolgáltatások fejlesztése a sport területén” Támop projekt megvalósításában.  A Miskolci Egyetem megbízása alapján a következő rendezvényeket szerveztük: tavaszi és őszi Miskolci Egyetemi Kispályás Labdarúgó Bajnokság, tavaszi és őszi Egyetemi Vándorkupa (6 különböző sportágban szervezett intézményi sportverseny), MEN Sportnap és Sportágválasztó, „Fut az Egyetem!” – demonstrációs futás, Miskolci Egyetemi Sportnap és Sportágválasztó.

Az egyesület feladatainak és költségvetésének legjelentősebb részét az ún. Tao programok teszik ki. Az év első felének kiemelt feladata volt a 2014/2015-ös Tao programok (3 sportág: kosárlabda, vízilabda, kézilabda) sikeres koordinálása. Az elnyert mintegy 31 MFt-os keretet teljes mértékben feltöltöttük, a vállalt programot megvalósítottuk, a beszámolókat határidőre benyújtottuk. A 2014/2015-ös időszakra összesen 60 MFt támogatási keretet nyertünk el kosárlabda, vízilabda és kézilabda sportágakban, amelyet év végégig 90 %-osan feltöltöttünk. A Tao programoknak köszönhetően az érintett sportágakban szakemberek tudtunk foglalkoztatni, az edzést és a versenyeztetést magas színvonalon valósíthattuk meg, továbbá sor kerülhetett jelentős sporteszköz és sportfelszerelés beszerzésre is. Két kiemelt tárgyi eszköz beruházás is történt: 2 db 9 személyes mikrobuszt vásároltunk, valamint lecseréltük a kosárlabda palánkokat az egyetemi Körcsarnokban.

Egyesületünk, a város és a szakszövetség kérésére, 2014. július 1-től átvette a Miskolci Városi Sportiskolától a férfi kosárlabda utánpótlás-neveléssel kapcsolatos feladatokat. Az U11 korosztálytól kezdődően valamennyi korosztályban versenyeztettük a miskolci férfi kosárlabda csapatokat. Az Önkormányzat felé a 2014/2015-ös szezonra vonatkozóan vállalt feladatok nagy részét már az év végére megvalósítottuk: sikeres Tao pályázat; Tao keret feltöltése; az átvett 7 utánpótlás csapatbansportoló gyermekek, a szülők, a városvezetés és a szakszövetség megelégedését kivívó színvonalú versenyeztetése; szükséges sporteszközük és sportfelszerelések vásárlása, tagdíjak csökkentése.

Az év során egy szimbolikus jelentőségű rendezvényt szerveztünk, a MEAFC Mikulás – Kosárlabda Utánpótlás Gálát. A rendezvénnyel az volt a célunk, hogy örömet szerezzünk az utánpótlás korú kosárlabdázóinak, egyúttal megmutassuk mind a szülőknek, mind a sportági szakszövetségnek, hogy a miskolci férfi kosárlabdázás sokat fejlődött a MEAFC-nál, sikeres, megérdemli a bizalmat és a támogatásokat. Az eseményen Miskolc Önkormányzata (alpolgármester), a Miskolci Egyetem (rektorhelyettes) és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (főtitkár) egyaránt képviselte magát.

A Miskolci Egyetem a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetséggel közösen, Miskolc városának és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének támogatásával elnyerte a 2017-es Kosárlabda Egyetemi Európa-bajnokság rendezési jogát. A szervezést a MEAFC fogja koordinálni, férfi és női egyetemi csapataink pedig házigazdaként fognak indulni. 

Az egyetemi teniszpályákat, a Miskolci Egyetem kérésének eleget téve, vállalkozási szerződés keretében üzemeltettük a délutáni időszakokban és hétvégéken, április 15. és október 31. között.

A MEAFC kommunikációja tovább fejlődött. Egyre több egyesületünkkel kapcsolatos hír jelent meg a helyi médiában, néhány pedig felkeltette az országos média érdeklődését is. A MEAFC kosárlabda külön felületet kapott a BOON-on. Weboldalunkon 126 hírt jelentettünk meg 2014-ben. A www.meafc.hu a következő forgalmat produkálta az év során: 40.291 oldalmegtekintés, 16.479 látogatás, az egyedi látogatók száma 9.301 fő volt, a látogatók pedig  átlagosan 2:20 percet töltöttek el a weboldalon. A bejegyzések a weboldalhoz kapcsolt facebook oldalon is megosztásra kerültek. A MEAFC facebook oldal követőinek a száma év végére meghaladta az 1000 főt. 

A Miskolci Egyetem Sportlétesítmények szervezeti egységgel elsődlegesen a létesítményhasználat és a az intézmény szabadidősportjának fejlesztését támogató Támop projekt megvalósítása, a Hallgatói Önkormányzattal pedig a sportnormatíva felhasználása és a hallgatók elérése miatt szoros partneri viszonyban dolgoztunk együtt az év során. Munkánkat jelentős mértékben segítette, hogy a Miskolci Egyetem vezetésével egész évben jó volt az egyesület kapcsolata. Kiemelt eredmények értékelhető, hogy a MEAFC újra bekerült a város sportéletének vérkeringésébe, a Miskolci Önkormányzattal a miskolci férfi kosárlabda utánpótlás-nevelés koordinálása miatt szintén jó kapcsolat alakult ki. Az Önkormányzat biztosította a 2014/2015-ös kosárlabda Tao programunk megvalósításához a szükséges önrészt, vagyis a MEAFC hosszú évek után ismét visszakerült a városi sportköltségvetésbe.

2014. július 1-től kezdődően, 3 fő szakember teljes munkaidőben, további 11 fő edző és 3 fő sportszervező részmunkaidőben dolgozott a MEAFC-nál.

Az év során folyamatosan nyújtottunk be pályázatokat a különböző szervezetekhez, illetve készítettünk pályázati elszámolásokat. Pozitív visszajelzés tevékenységünkkel kapcsolatban, hogy a különböző ellenőrző szervezetek egyetlen esetben sem állapítottak meg szabálytalanságot. A 2014/2015 kosárlabda Tao programunkkal kapcsolatban, tekintettel arra, hogy értéke meghaladta a 20 MFt-ot, könyvvizsgálatra lettünk kötelezve – a könyvvizsgálati ellenőrzés mindent rendben talált.

Szakosztályok beszámolói:

Amerikai futball és cheerleader:

A Miskolc Lions elnevezésű öntevékeny csoport 2012-ben vált a MEAFC szakosztályává, azóta MEAFC – Miskolc Lions néven tevékenykedünk. A szakosztályunk létszáma folyamatosan változik, tekintettel arra, hogy legtöbb tagja hallgató: a tanév végével csökkenni szokott, de a végzettek helyére az őszi tagtoborzást követően újak érkeznek. Volt olyan időszak, amikor a taglétszám elérte az 50 főt, 2014-ben a tagok átlagos száma 25 fő körül volt.

Az amerikai foci szakágnak minimális versenyzési lehetősége van, tekintettel arra, hogy a bajnokságban való indulás jelentősebb szponzori segítség –drága sportról van szó –nélkül elképzelhetetlen. Ennek ellenére immáron évek óta sikerül fenntartani a hallgatók érdeklődését, a hetente megtartott edzések megfelelő látogatottságúak voltak. A szabadtéri edzéseket átmenetileg felváltották a beltéri erőnléti edzések az egyetem területén található atlétika pályán végbement építkezési munkálatok miatt.

Bár bajnokságban az amerikai futball szakág nem tudott indulni, több barátságos és felkészülési mérkőzést játszottunk, valamint részt vettünk aréna futball tornákon. 2014 tavaszán több edzőmérkőzést játszott a szakosztályunk a nemzeti bajnokság másodosztályában szereplő Miskolc Renegades csapatával, egy 35-35-ös döntetlent értünk el ellenük két vereség mellett.

Az év őszén megrendezett II. MEAFC Arénfutball Tornán csapatunk a második helyet szerezte meg, a Miskolc Renegades mögött. Decemberben kilenc játékosunk vendégszerepelt az Eger Heroes csapatánál, akikkel együtt ezüstérmesek lettek az V. Szekszárdi Arénafutball Tornán.

A Cheerleading szakágnak is vannak immáron versenyzési törekvései, emellett céljuk továbbra is a színvonalas szurkolás a MEAFC –Miskolc Lions mérkőzésein. Hetente két alkalommal edzenek. 2014-ban több egyetemi rendezvényen is felléptek: EFOTT, Gólyatábor, Miskolci Egyetemi Sportnap.

Asztalitenisz:

A MEAFC asztalitenisz szakosztálya csaknem húsz igazolt játékossal rendelkezik, az életkor meglehetősen vegyes. Két csapat működik, az egyik az NB III-as, a másik a megyei bajnokságban szerepelt a 2013/2014-as szezonban, illetve versenyzik a 2014/2015-ös szezonban.

A 2013/2014-es szezonban szakosztályunk az NB III-ban a 7., a megyei bajnokságban pedig a 2. helyet szerezte meg. A megyei bajnokság különösen izgalmasra sikeredett, az utolsó forduló előtt a MEAFC és a Tiszaújváros egyaránt 20-20 győzelemmel és 1-1 döntetlennel állt az élen, de az egymás elleni végső párharcban alul maradtunk, így „csak” az ezüstérmet sikerült megszerezni. 

A szakosztályunk idén is megrendezte a MEAFC Kupa elnevezésű nyílt asztalitenisz versenyét, összesen 6 kategóriában (férfi egyéni és páros, ifjúsági egyéni és páros, amatőr egyéni és páros). 19 egyesületből 74 fő versenyző indult a tornán. A férfi páros szép MEAFC-os sikerek születtek: az első helyen végzett pár egyik tagja Varga Jenő MEAFC játékos, míg a 3. helyet a Holdi László – Simonyi Gábor páros szerezte meg.

Kézilabda:

A szakosztály csak női szakággal működött a 2014-es évben, a tagok döntően a Miskolci Egyetem hallgatói voltak. Az utánpótláskorú női játékosaink felkészítése és versenyeztetése az elnyert Tao támogatásnak köszönhetően színvonalas körülmények között történt. A hallgató játékosaink elindultak a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságban. Sajnos a lebonyolítás továbbra is kupa rendszerű, nem pedig bajnoki, területi alapon sorsolnak össze minket a selejtezőben, ahol oda-visszavágó alapján dől el a továbbjutás sorsa. Az első fordulón továbbjutottunk, de a második fordulóban kiestünk, nem jutottunk a 4-es döntőbe.   Csapatunk még mindig nem tudja felvenni a versenyt azon intézményi csapatokkal, ahol sportszakos képzés van.

Az egyetemi bajnokság nem biztosít kellő számú versenyzési lehetőséget játékosaink számára, ráadásul a már végzettek, nem utánpótláskorú játékosaink nem is tudnak indulni rajta, ezért szakosztályunk évek óta, egyre eredményesebben versenyzik a megyei bajnokságban. A 2013/2014-es megyei női bajnokságban szereplő női együttesünk a bronzérmet szerezte meg, így bizakodva várhattuk a következő szezont. A 2014/2015-ös megyei női bajnokságot egy szakmailag felkészültebb és egységesebb csapat kezdte, köszönhetően annak a szakmai munkának, amelyet Solymosi Tamás edző irányításával végeztek a lányok. Ez meg is hozta az eredményét, hisz a téli szünet után 2015-től az első helyen folytatják a bajnokságot.

A Miskolci Egyetem férfi csapata kizárólag a MEFOB küzdelmeiben vett részt, esetükben nem voltak rendszeres edzések.

A két csapatot – női és férfi – összehasonlítva egyértelműen az látszik, hogy amennyiben van egy IGAZI CSAPAT, amely egységként tudja magával húzni az egyéneket, akkor működik a csapat, akkor tudnak edzeni és akkor igénylik a szakmai háttérmunkát is, amelyet a MEAFC képes megadni. Amennyiben mindezek hiányoznak, nem lesz csapat, amely kiálljon egymásért és az ellenfelek ellen hétvégente.

Kosárlabda:

Szakosztályunk a 2013/2014-es szezonban összesen 6 csapatot versenyeztetett. Két csapattal indultunk az NB II. Keleti Csoportjában. A játékosainkat nem játéktudás alapján osztottuk meg a 2 csapat között, a szezonban nem az eredményesség volt a cél, hanem hogy a fiatalok minél jobban tudjanak fejlődni, erősödni. Egyik csapatunk a 4., a másik pedig a 9. helyen végzett. A megyei bajnokságban szereplő férfi csapatunk a 2helyet szerezte meg, a női Kelet Ligában pedig ezüstérmesek lettünk. Férfi és női egyetemi csapataink indultak a kosárlabda egyetemi és B33 kosárlabda egyetemi bajnokságokban, mindkét csapatunk a megelőző évhez képest sokat fejlődve a középmezőnyben végzett a felsőoktatási intézmények küzdelmeiben.

Munkánkkal kivívtuk a szakszövetség és a város elismerését is, kérésükre 2014. július 1-től átvettük a teljes miskolci férfi kosárlabda utánpótlás-neveléssel kapcsolatos feladatokat a Miskolci Városi Sportiskolától. Közel 100 gyermekkel és 7 új csapattal bővültünk.  A 2014/2015-ös szezont a következő csapatokkal kezdtük meg:

–          férfi csapatok: 2 NBII, MEFOB, junior, kadett, 2 serdülő, gyermek, 2 kenguru, 2 megyei;

–          női csapatok: MEFOB, Kelet Liga.

Szakosztályunk első számú, NB II-ben versenyző férfi kosárlabda csapata számára a 2014/2015-ös szezonra a feljutást, vagyis a következő évadtól már az élvonalbeli (NB I/B.) szereplést tűztük ki célul. Elképzeléseinkkel összhangban megerősítettük a csapatunkat, a 2013/2014-es bajnokságban NB I/A elődöntőig jutó Kaposvár csapatától hozzánk igazolt Drahos Gábor, továbbá nálunk versenyzikTóth Gábor (évekkel ezelőtt a Debreceni Vadkakasok csapatával szerzett ezüstérmet) és Tóth Tamás (korábban az NB I/B-s Tiszaújváros csapatában játszott). A NB II-ben összesen két csapattal versenyzünk, de indítunk csapatokat az egyetemi és megyei bajnokságban is. Igyekszünk az összes korosztályt lefedni, ezáltal pedig egy sportpályafutást kínálni, a tehetséges fiatalokat egyetemünkre irányítani,  régiónkban tartani.

Az egyetemi és felnőtt csapataink felkészítése és versenyeztetése, valamint a kenguru, gyermek, serdülő csapataink versenyeztetése a Miskolci Egyetemi Körcsarnokban történt. A Körcsarnok megfelelő színvonalú, amelyhez hozzájárul az év során, Tao programunk keretében megvalósult palánkcsere. A kenguru, gyermek, serdülő csapatok felkészülése, valamint a junior csapat felkészülése és versenyeztetése különböző miskolci általános és középiskolák tornatermeiben valósult meg. Minden csapat esetében sikerült a szakmai munkát megfelelően kiszolgáló termet találni.

Az év során vásárolt 2 db mikrobusz rendkívüli segítséget nyújtott abban, hogy spóroljunk az utazási költségekkel, a megtakarítást pedig sportfelszerelésekre fordítsuk, illetve több felkészülési tornára jussunk el.

Egyesületünk hosszú távon tervezi ellátni a miskolci férfi kosárlabda utánpótlás neveléssel kapcsolatos feladatokat. Felelősségteljes feladat, hiszen tevékenységünkkel hatással vagyunk arra, hogy a miskolci fiatalok melyik sportágat választják, illetve ha már a kosárlabdát választották, akkor milyen szintre tudnak/van lehetőségük eljutni. Tényként kezeljük, hogy a régió más kosárlabda központjaihoz, utánpótlás nevelő műhelyeihez képest lemaradásban vagyunk, ezért felelősségünk van abban is, hogy ez a lemaradás nőni vagy csökkenni fog-e a jövőben.

Labdarúgás:

Labdarúgó szakosztályunk keretében kispályás labdarúgó szakág működik 3 csapattal: MEAFC, MEAFC2, MEAFC Női csapat. A Női csapat tagjai rendszeresen részt vesznek az edzéseken, de sajnos a versenyeztetésükre kevés lehetőség nyílt, így 2014-ben nem indultak versenyen, azonban kitartásukat dicséret illeti.

Az év a Kőhalmi Kupa elnevezésű téli teremtornával indult. A MEAFC csapata a 3. helyen végzett. A csapat játékosa, Titkó Gergő lett a torna gólkirálya. A MEAFC2 a 49. helyen végzett. 

A városi kispályás labdarúgó bajnokságban két csapattal versenyeztük végig a szezont. Alapvetően kijelenthető, hogy MEAFC a MEAFC 2 csapata 95%-ban hallgatókra, oktatókra és dolgozókra 5 %-ban pedig volt hallgatókra épül. A MEAFC csapata az utolsó mérkőzést követően csúszott le a dobogóról. A MEAFC 2 csapata a városi labdarúgó bajnokság II. osztályában a középmezőnyben végzett, mely jó alapnak bizonyult a téli városi Kőhalmi (2014/2015) teremlabdarúgó tornára, ahol a felső ágra került a csapat.

A MEAFC csapata rendszeresen vett részt különböző egyetemi kispályás és futsal, valamint téli teremtornákon, amelyeken rendre jól szerepelt.

Szakosztályunk az Universitas Kupákon és meghívásos tornákon való sikeres szerepléseken felbuzdulva, 2013-tól indul a Magyar Egyetem – Főiskolai Országos Futsal Bajnokságon. Az egyetemi sport legmagasabb szintű megmérettetésén, a magyar sport felsőoktatásban tanuló legjobbjai vettek részt. A 2014-es MEFOB-on csapatunk túl jutott a selejtezőkön, a pécsi döntőben azonban a Futsal NB1-ben és NB2-ben edződődött BME és PTE játékosai ellen kellett bizonyítaniuk. A négyes döntőben hallgatóink nem csupán helyt álltak, de olyan csapatmunkáról és összetartásról is tanúbizonyságot tettek, amely példaértékű mind az egyetemi sportban. A döntő mérkőzésen csapatunk méltó ellenfelének bizonyult a BME jól képzett és esélyesebbnek tartott alakulatával szemben. A fiúk ember feletti teljesítményt nyújtottak végig a mérkőzés során, még akkor sem adták fel, amikor a meccs végéhez közeledve az ellenfél egy gólos előnnyel vezetett. Csapatunk fel tudott állni, két perccel a mérkőzés vége előtt a Miskolci Egyetem megfordította a mérkőzést, ezzel beállítva a 3-2-es végeredményt. Az eredmény annak fényében, hogy labdás sportágban 1997-ben kosárlabdában, tehát 17 éve sikerült utoljára nyernünk, óriási teljesítmény, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy ellenfeleinkkel ellentétben a mi hallgatóinkkal, nem országos bajnokságban, hanem a Miskolci Városi Bajnokságban edződnek hétről hétre. Csapatunk az első hely mellett Nótás Attila révén a legjobb kapusnak járó díját is elhozta Pécsről.

A MEAFC kispályás labdarúgó csapat 4. helyet szerezte meg a december 19-én megrendezett, rangos Eszterházy Kupán, Egerben, ahol aktív és volt NB1-es labdarúgók is szerepeltek.

2014. december 28-án a MEAFC II. csapata kiegészülve a MEAFC első csapatának játékosaival, egy „Szilveszteri tornán” vett részt a füzesabonyi sportcsarnokban, ahol a helyi és környékbeli kispályás csapatokkal mérkőztek meg. Az ellenfél csapatait a környékbeli utánpótlás illetve felnőtt csapatok játékosai alkották, kiegészülve néhol mezőkövesdi illetve diósgyőri utánpótlásban nevelkedett játékosokkal.  Egyetemi csapatunknak nem volt könnyű dolga a kemény és hajtós mérkőzésekkel tarkított tornán, ennek ellenére sikerült az előkelő 2. helyezést megszereznünk.

Röplabda:

2013-ban férfi csapatunk óriási tettet hajtott végre azzal, hogy 1980 után újra bejutott a MEFOB négyes döntőjébe és ott a harmadik helyen végzett. Ezen siker nem jöhetett volna létre egy külsős, java részt már idősebbekből álló csapat segítsége nélkül, akik tapasztalatukkal segítették csapatunkat a felkészülésben, valamint edzőpartnereink is voltak. Erre azért is volt szükség, mert szakosztályunk, férfi és női csapatunk egyaránt, kevés tagból áll. A 2013-ban elkezdett munka és siker adta az alapját a 2014-re kitűzött céloknak.

Ennek megfelelően szerettük volna létszámunkat növelni és minél több versenyen elindulni, hallatni magunkról, bejutni a MEFOB négyes döntőbe női és férfi csapatunkkal egyaránt. Céljaink megvalósításához nélkülözhetetlen volt, hogy a külsős csapat segítsége, csatlakozása szakosztályunkhoz. Ezzel a csatlakozással nem csak a fiúk jártak jól, hanem a lány csapatunk is, hiszen Siklósi Zsolt személyében egy tapasztalt edző segítette a felkészülésüket és csapatot formált belőlük. A férfi csapatát jelentősen, 7 fővel sikerült növelni, míg a női cspaatba 4 fő érkezett az év folyamán.

Férfi csapatunk elindult egy alacsonyabb osztályú bajnokságban, ahol a 4. helyen végzett. Ez a bajnokság főként az egyetemi bajnokságra való felkészülést szolgálta. Sajnos férfi csapatunk a 2014-es évben nem tudta kiharcolni a négyes döntőbe kerülést. Az utolsó selejtező körben az első osztályú játékosokból álló Debreceni Egyetem csapatával sorsoltak bennünket össze, akik ellen sérülések és egyik meghatározó játékosunk kiesése (befejezte tanulmányait) nem tudtuk felvenni a versenyt.

Női csapatunk is a négyes döntőbe jutás kapujában bukott el, mert a TF csapat ellen betegségek és sérülések miatt nem tudták vállalni a játékot.

Összességében elmondható, hogy az év igen aktívan telt a korábbi időszakokhoz képest, a szakosztály tagjai jó közösséget alkottak és támogatták egymást. Mindent megtettek és tesznek a továbbiakban is azért, hogy a Miskolci Egyetemen a röplabda sportág népszerű legyen.

Tájfutás:

A szakosztály 2014-ben is két területet tartott fontosnak. Egyrészt edzőversenyek szervezésével segíteni a Miskolci Egyetem tanulók, dolgozók sportolását, egyúttal bemutatni a sportágunkat az érdeklődőknek. Másrészt versenyzési lehetőséget biztosítani az egyetemi hallgatók, dolgozók és az egyesületünket választó korábbi hallgatóink számára. Ebben az évben szintén nem indultunk minden bajnoki versenyszámban, de az évközben „profi” pályafutásukat befejező két volt válogatott versenyzőnk (Lévai Ferenc, Harkányi Zoltán) visszatérésével nagyon szép csapateredményeket értünk el. Az alábbiakban összefoglaltuk a 2014. év legjobb eredményeit.

Országos egyéni bajnokságok  
hosszútávúF216.Lévai Ferenc
éjszakai F552.Bokros István
tájkerékpár:   
hosszútávúF601.Bunyik László
rövidtávú F601.Bunyik László
középtávúF503.Bunyik László
     
Országos csapatbajnokságok  
pontbegyűjtőF213.Domonyik-Harkányi-Lévai
hagyományos csapatF216.Bokros-Domonyik-Harkányi-Lévai
váltó F218.Domonyik-Harkányi-Lévai
     
Megyei bajnokságok  
normáltávN351.Dr. Bokros Andrea
  F351.Bokros István
  F451.Bokros György
rövidtáv N352.Dr. Bokros Andrea
  F351.Bokros István
középtáv N212.Dr. Bokros Andrea
  F352.Kolyvek László
  F453.Bokros György

Tenisz:

A MEAFC teniszcsapata a 2014-es szezonban az OB II C csoportjában szerzett indulási jogot.

A téli felkészülést követően a csapat bizakodva vágott neki a kétfordulós (tavasz, ősz) szezonnak.  Anyagi problémák nem akadályozták a sportolókat abban, hogy tudásuk legjavát nyújtsák. Sajnos az idei évben a Magyar Tenisz Szövetség radikálisan változtatott a csapatbajnokságok lebonyolítási rendszerén, aminek következtében a benevezett 8 csapatból csak a három legjobb maradhatott bent az OB II-ben. A MEAFC az 5. helyen végzett, 5 győzelmet aratva 9 vereség mellett. Ez  a korábbi években biztos bent maradást jelentett volna, viszont most a kiesést eredményezte.

A következő szezonban a szakosztály az OB III-ban folytatja a szereplést, természetesen a feljutást megcélozva. A bajnokság során a csapat játéklehetőséghez jutott tagjai a következők voltak: Veczán Krisztián, Bihall Tamás, Horváth András, Péter Ádám, Sasvári József, Nyéki Tamás, Zákányi Balázs, Molnár András, Nagy Dezső, Fejes Bálint, Schmidt Róbert, Tigyi József.

Tollaslabda:

Szakosztályunk edzéseit a már korábban megszokott időpontokban, kedden 16:30 – 18:30, valamint pénteken 16:00 – 18:00 között tartottuk. Szakosztályunk létszáma továbbra is 12-14 fő között mozgott, amelynek nagyobb részét a régi csapattagok alkották (korábban a miskolci egyetemen végzett hallgatók, itt dolgozók és családtagjaik, illetve külsősök). Az edzéseken azonban rendszeresen megfordultak jelenlegi egyetemi hallgatók hosszabb– rövidebb időre, általában 2 – 4 fő.

Szakosztályunk rendszeresen képviseltette magát a Magyar Tollaslabda Szövetség és más szövetségek, szakosztályok által rendezett amatőr versenyeken. Az amatőr versenyeken általában nem sikerült dobogós helyezéseket elérni a szakosztályunkat képviselő versenyzőknek.

A Magyar Tollaslabda Szövetség által szervezett versenyeken az alábbi eredményeket értük el. Az I. osztály az A, B kategória, a II. osztály a C kategória, míg a III. osztály a D kategória.

2014. Tavaszi idény eredményei:

Összesített eredmények: 2 aranyérem, 3 ezüstérem, 5 bronzérem.

2014.02.15. Újváros kupa 2014 Dunaújváros

C. kat férfi e. 5-8 Horányi Gábor

C. kat férfi páros 3. Horányi Gábor – Morvai István

D. Kat. férfi egyéni 2. Horányi Gábor

D. Kat. férfi páros 3. Horányi Gábor – Morvai István

Szenior férfi páros 2. Morvai István – Molnár István

2014.03.22 Kikelet kupa 2014 – Penda Budapest, HZSE B, C 

B. Kat. férfi egyéni 9-16 Horányi Gábor

„SZIKRA, Csaba [1] – HORáNYI, Gábor 10:21 21:18 21:14”

C. Kat. férfi egyéni 3. Horányi Gábor

C. Kat. férfi páros 3. Horányi Gábor – Morvai István

2014.04.12 Felnőtt Országos Bajnokság Budapest, Vízművek A.

Férfi egyéni 17-32 Horányi Gábor; Morvai István

Férfi páros 9-16 Horányi Gábor – Morvai István

2014.05.03 7. Újváros kupa 2014 Dunaújváros C, D

C. Kat. férfi egyéni 1. Horányi Gábor

C. Kat. Férfi páros 3. Horányi Gábor – Morvai István

C. Kat. vegyes páros 5. Morvai István – Varga Orsolya (Danubius)

D. Kat. férfi egyéni 1. Horányi Gábor

D. Kat. Férfi egyéni 5-8 Morvai István

D. Kat. Férfi páros 2. Horányi Gábor; Morvai István

2014. 05. 9-10. MEFOB Budapest

Igazolt Férfi egyéni 4 – 8 Horányi Gábor

Csapat III. Miskolci Egyetem

Horányi Gábor két alkalommal is megverte a magyar ranglista 5. helyezettjét, Piliszky Andrást.Ez azért is lényeges, mert a mi heti 2×2 órás edzéseinkkel szemben a többi versenyző általában min. 6×2 órás edzésen vesznek részt, de például pécsi szakosztálynál akár heti 10-12 edzés sem ritka.

Ranglista alakulása a tavaszi idény végén:

Férfi egyéni (126):

18. Horányi Gábor, 67. Morvai István, 82. Molnár István, 112-124 Blága Csaba dr., Kun Péter, Tóth Joel (azonos pontszámú versenyzők)

Férfi páros (109):

24. Horányi Gábor, 25. Morvai István, 72. Molnár István, 104-109. Blága Csaba dr., Kun Péter, Tóth Joel

Vegyes páros (61):

            50. Morvai István, 61. Blága Csaba dr., Tóth Joel

Női Egyéni (61)

            50. Szabó Viktória

Női páros (63):

            57. Blága Izabella dr., Szabó Viktória

Vegyes páros (női) (59):

            56. Blága Izabella dr., Szabó Viktória

Megjegyzés: A ranglistánál mindig az utolsó egy évben teljesített versenyeket számítják be. Versenyszám után a zárójelben a ranglistán szereplők létszáma található.

2014. Őszi idény

Összesített eredmények: 2 aranyérem és 1 bronzérem.

 Vízmű kupa GP1 Budapest A, C, D

A. Kat férfi egyéni 5-8 Horányi Gábor

C. Kat. Férfi egyéni 5-8 Horányi Gábor

D. Kat. Férfi páros 1. Horányi Gábor – Hatvani Szabolcs (BEAC)

2014.09.28 Péter András Emlékverseny Budapest, HZSE B, C

B. Kat Férfi egyéni 9-16 Horányi Gábor

C. Kat. Férfi egyéni 5-8 Horányi Gábor

C. Kat. vegyes páros 3. Horányi Gábor – Nemoda Zsuzsanna DKSE

2014.11.22 Szenior OB Budapest, Hodos Tamás Tollaslabda Csarnok

Női páros 1. Molnár Viktória (Budapest) – Farkas Judit

Erre az idényre a szakosztály kevésbé tudott felkészülni munkahelyi elfoglaltságok miatt, a Morvai István szakosztályvezető és edző nem tudta elkísérni a különböző versenyekre legjobb játékosunkat, Horányi Gábort.

Ranglista alakulása az őszi idény végén:

Férfi egyéni (123):

14.Horányi Gábor, 61. Morvai István, 89. Molnár István

Férfi páros (109):

23.Horányi Gábor, 25. Morvai István, 86. Molnár István

Vegyes páros (63):

50.Horányi Gábor, 57. Morvai István

Megjegyzés: A versenyszám után a zárójelben a ranglistán szereplők létszáma található.

Vízilabda:

Néhány évvel ezelőtt, Miskolc városának sportkoncepciója szerint 30 fő képzett játékost átadtunk a Miskolc Városi Sportiskola vízilabda szakosztályának annak érdekében, hogy a fiatal tehetségek a lehető legjobb feltételek között tudjanak továbbfejlődni, 3 fő pedig Egerben folytatta a vízilabdás karrierjét. Így szakosztályunk újra kezdte felépíteni az utánpótlás-nevelési stratégiáját, kialakítani szakosztályi modelljét.

A 2013/2014-es szezonra 30 fő Gyermek III. korosztályú fiatalnak váltottuk ki a versenyengedélyét. A szakmai programunkban a velük való foglalkozást, versenyeztetésüket jelöltük meg. Az Észak-Kelet Liga Kupában végül csak Gyermek II. és Gyermek I. korosztályokat hirdettek, így a Gyermek II. bajnokságban indultunk. A fiatalabb életkorból adódó biológiai különbségek az eredményekben is meglátszottak. Az edzőmérkőzések csekély száma a bajnokság kezdeti szakaszában érezhető volt. Nagy segítség volt számunkra hogy a kazincbarcikai vízilabda csapat fogadott bennünket, hiszen a játékszabályokkal, különösen a 2004-ben születettek ekkor ismerkedtek meg (támadó idő, teljes méretes játéktér stb).

A Gyermek III. korosztályos játékosainkkal részt vettünk a Patak Kupában, amely mint játéklehetőség, nagy lökést adott az ebben a korosztályban edző, de játéklehetőséget nem kapott gyerekeknek.  Biztató, hogy a rendszeres edzésre járás már sok gyermeknél nem jelentett gondot. A heti 3 edzést fel tudtuk emelni 5 edzésre.

A szakosztályban 3 fő mellékállású edző dolgozott az év során, 2 fő vízilabda edzői,1 fő úszóedzői képesítéssel. Mindhárman rendelkeznek pedagógus diplomával.

A vízilabda alapja természetesen a biztos úszástudás. Így többször vettünk részt úszóversenyeken, hogy a fiatalabb generáció motiváltságát fent tudjuk tartani. Mezőkövesden, Göncön és Szikszón indultunk megyei szintű versenyeken.

2014 augusztusában részt vettünk Sátoraljaújhelyen egy 5 napos edzőtáborban. Az edzőtáborban napi két edzést tartottunk és 2 edzésmérkőzést játszottunk.

A körülmények jelentős javulása miatt komoly mennyiségi és minőségi fejlődést vártunk a 2014/2015-ös szezontól kezdődően. Ősztől a versenyzőink száma 50 fő körülire emelkedett, a nálunk sportoló fiatalokat már 3 korosztályba (Gyermek II., III., IV.) szerveztük és fogjuk 2015 tavaszától versenyeztetni.

Az elnyert támogatás egy részét szerettük volna minél inkább időtálló fejlesztésekre költeni, ezért döntöttünk nagyobb mennyiségű sportfelszerelés és sporteszköz beszerzés mellett. Ezek várhatóan több éven keresztül fogják szolgálni az utánpótlás korúakkal kapcsolatos munkát. A vásárolt sporteszközöket (labdák, bóják, labdatároló háló) központi raktáron tartjuk az állagmegőrzés miatt, edzésekre és versenyekre adjuk ki. A személyes használatú felszereléseket (fürdőnadrág, törölköző, fürdőköpeny, póló) leltárba vettük, de kiadtuk az érintett sportolóknak.

Természetesen fontosak az eredmények, a siker- és kudarcélmény kezelésének korai életszakaszban történő megtanulása, de a szakosztály elsődleges célja mégis az, hogy a fiatalok megismerkedjenek a sportággal, magabiztosan megtanuljanak úszni és elsajátítsák a vízilabdázás alapjait, megszeressék a sportágat és rendszereses járjanak edzésre. 

Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságokon elért eredmények

Miskolci Egyetem – 2014

sportágversenyszámeredmény
Atlétika:3.000 m akadály3. Hencz Gergő
 5.000 m5. Hencz Gergő
B33 Kosárlabda:Férfi7. Miskolci Egyetem
 Női6. Miskolci Egyetem
Floorball: 10. Miskolci Egyetem
Futsal: 1. Miskolci Egyetem
Judo:Amatőr -81 kg3. Maksa Bence
Kajak-kenu:C-500 m2. Szakmáry Olivér
Kézilabda:FérfiNem ért el helyezést
 NőiNem ért el helyezést
Kosárlabda:Férfi5.Miskolci Egyetem
 Női6. Miskolci Egyetem
Röplabda:FérfiNem ért el helyezést
 NőiNem ért el helyezést
Tollaslabda:Csapat3. Miskolci Egyetem
Tájfutás:F21 váltó2. Miskolci Egyetem
 F21 A3. Tölgyesi Tamás
  4. Tugyi Levente
 F21 nem hiv. rövidtáv1. Tölgyesi Tamás
  2. Tugyi Levente
Úszás:100 m pillangó4. Balla Ádám
 100 m gyors8. Balla Ádám
 100 m mell5. Nagy Evelin
 200 m vegyes5. Nagy Evelin
 100 m pill0ngó6. Sarkadi Anna
 10×50 m gyorsváltó7. Miskolci Egyetem
Vívás: Nem ért el helyezést