Bridzs szakosztály

Bridzs szakosztály alakult a MEAFC-ban

Immáron 11 szakosztállyal tevékenykedik a MEAFC, bridzs szakosztállyal bővült a paletta. A szakosztályvezetői feladatokat Bárczy Tamás látja el.

A miskolci bridzs élet bemutatása érdekében az alábbiakban közzéteszünk egy kis összefoglalót, történeti áttekintést.

Bárczy Pál: Bridzsélet  Miskolcon

Tény, ami tény, a miskolci bridzs klubot  1963 februárjában jegyezték be egyesületként. Akkoriban – mint mostanában is – a hivatalos regisztráció elvárás is volt, meg egyfajta előrelépés is.

Ugyanis Miskolcon akkor már évek óta élénk bridzsélet volt. A Nehézipari Műszaki Egyetem Szakszervezeti Bizottsága 1960-ban rendezte meg az első miskolci városi bajnokságot. Az egyetem tanári klubjában kedd esténként tartották a bajnokság egyes fordulóit. Öt csapat nevezett: Ügyvédek, Oktatók, Diák válogatott, Egyetemi vegyes, Városi vegyes. A verseny szervezője dr. Nikodémusz Antal, a Matematika tanszék híres-neves docense volt.     

Az érdeklődés fokozódott. Alakult egy Bridzs Intéző Bizottság, aki megfogalmazta a versenykiírást, amiből az lett, hogy  az 1961-es bajnokságra már hét csapat nevezett (Ügyvédek, Oktatók, Gépész1, Gépész 2, Gépész 3, Edelény, Bányász). Egy csapat minimum 6, maximum 9 főből állott.   A főszereplő az ügyvédek csapata volt, hosszú időn át minden meccsüket megnyerték.  Muttyánszki Ádám, Palásthy Béla, Polányi Imre és Barsi Rókus sokáig kiemelkedő játékerőt képviselt.  Ők merészkedtek először budapesti meg tihanyi versenyekre és országos kupaküzdelmekre is, és rendre sikeresen szerepeltek.

A játék szépsége, érdekessége és a korrekt eredményszámítás egyre többeket vonzott és a hallgatók körében a bridzs széles körben terjedt. Budapesten, az ifjúsági bridzs számára meghirdették az Országos Egyetemi és Főiskolai Bridzsbajnokságot, a  Darvas Róbert Kupát. A miskolci diákcsapat már az első alkalommal (1960) meglepte a fővárosiakat és második helyezést ért el.  A miskolci egyetem bridzscsapatai ezt követően egyre eredményesebben szerepeltek. 1962, 1963, 1964, 1966, 1971 és 1973 években is  a Miskolci Egyetem nyerte el a Darvas Róbert Kupát. Íme a nyertesek: Böröck Gyula, Lipécz Zoltán, Matolcsy Mátyás, Szepesi Dénes, Tassi Tamás, Bárczy Pál, Bárczy Zsolt, Köncse Tamás, Zakariás István, Harsányi Sándor, Szikrai Miklós,  Horváth Dénes, Treffler Tamás,  Jezsó Károly, Huczka András, Kamondi László, Kosiczki György, Pócsik Gyula

Ezek a szép eredmények annak idején nagy feltűnést keltettek és azóta is Miskolcot, mint a legeredményesebb bridzs utánpótlásnevelő iskolát tartja a szakma számon. A bridzssport hovatartozása akkoriban nem volt kérdés: az egyetem volt a központ, de a város különböző értelmiségi körei is bekapcsolódtak. Jogászok, orvosok, kereskedők, tanárok és papok űzték ezt a társasági játékot, és a rendszeres találkozások tartós kapcsolatokat teremtettek. A társaság elhatározta, hogy legális formát teremt, így jött létre 1963-ban a Miskolci Bridzs Egyesület. Az egyesület első elnöke dr. Gáspár Gyula professzor, a Matematikai tanszék vezetője lett. Titkárként Muttyánszki Ádám, az Ügyvédi Kamara elnöke került beiktatásra, a vezetőségbe került Somogyvári László járásbíró, Zombori György főkönyvelő. A többi tisztségviselő pedig az egyetemi oktatók közül került ki. Legyen szabad kiemelni közülük Nikodémusz Antalt, Fónyad Zoltánt,  Dömötör Ferencet, Mörk Jánost, Palánkai Ivánt, Szabó Imrét, Törő Bélát, Dénes Miklóst, Tóth Kálmánt, Dormány Mihályt.  A Bányagéptan tanszéken Tarján Iván, Gózon József, Debreczeni Elemér, az Elektroról a Teván házaspár, Nagy Jenő és neje, kapcsolódott be aktívan a bridzséletbe. És alapító tag lett sok egyetemista is, köztük én is, harmadéves kohómérnök hallgatóként.

A bridzs mint szellemi versenysport nagy utat járt be. Csiszolódtak a szabályai, kialakultak a nemzeti szövetségek (Magyar Bridzs Szövetség, 2002)  a nemzetközi szövetségek. Rendszeresen (minden évben) megtartják az országos bajnokságot, a kupaküzdelmeket, a vidékbajnokságot, továbbá az Európa-bajnokságot, világbajnokságot, négyévente az olimpiai bajnokságot.

A MBE, a Magyar Bridzs Szövetség tagegyesülete. Támogatás nélkül él, a tagok önerejéből. A bajnokságokon erejéhez mérten részt vesz. Versenyzőink az eltelt ötven évben számos sikert értek el. Sok vidékbajnoksággal, országos páros bajnoksággal, ifjúsági válogatottal, női válogatottal, eseti versenygyőzelmekkel dicsekedhetünk. Az egyesület játékosnevelő szerepe vitathatatlan: sok innen elszármazott bridzsversenyző játszik budapesti, tatabányai, győri, pécsi, nagykanizsai klubokban. 

MBE azóta is minden héten egy alkalommal klubnapot tart. A dudujka völgyi oktatói klub – ami ideális helyszín volt – nemsokára megszűnt, ezután évtizedekig az egyetem negyedik emeleti üvegtermében tartottuk a játéknapokat. A hetvenes években mind a diákbridzs (Jezsó Károlynak köszönhetően), mind a versenybridzs (Csiky Vidor, Gricser Péter, Jónap Ferenc, Kása Miklós, Kása Mária) szépen fejlődött.  amíg egyfajta garasos szűklátókörűség okán, elkerültünk az Egyetemvárosból.  Ezt követően több helyen is működtünk: Szent Kristóf étterem, Koós Károly ház, Miskolci Akadémiai Bizottság klubja, Vigadó, Szent Ferenc Kórház. 2003-ban, negyvenéves jubileumunkon – Bessenyei Rektor állásfoglalásának köszönhetően – újra visszakerült a klub az Alma Mater kebelébe, míg 2013-ban megint csak a száműzetés lett a sorsunk. Azóta a Tudomány-technika háza ad otthont az egyesületnek. Felnőtt közben egy újabb versenygeneráció, s a nagy öregek dicsőségéhez mostanában Bárczy Tamás és Hajdú László teszi hozzá az újabb sikereket.    

Büszkék vagyunk nemzetközi kapcsolatunkra, amelyet a kassai bridzsegyesülettel több mint negyven éve ápolunk. Évente kétszer megmérkőzünk egymással, és ezek a meccsek máig megtartották sportértéküket. Ahogy múlnak az évek, magát a  kapcsolatot  is és emberi vonatkozásait is egyre erősebbnek érezzük.

Láthattuk, hogy a bridzsjáték értelmiséghez kötődik, utánpótlását az  egyetemisták adják – logikus tehát, hogy a bridzsjáték mesterei itt az egyetemen keresik a tudás továbbadásának a lehetőségeit. Ezért hirdetjük állandóan a kezdő bridzs és a haladó bridzs tanfolyamokat és fakultatív tárgyakat az érdeklődő hallgatóknak – ingyenesen.  Ezt a kezdeményezésünket országosan is magasan jegyzik. Azt  gondoljuk, hogy memóriajavító és intellektusfejlesztő hatása miatt ez a szellemi sport hosszú távon is helyet kell kapjon a hallgatók képzésében – ahogy az Hollandiában és Lengyelországban már régen megvalósult.  Ezért gondoljuk kölcsönösen előnyös kapcsolatnak az egyesület és az egyetem együttélését.

Ez évben a MEAFC sportegyesület létrehozta a bridzs szakosztályát. Nagy várakozással nézünk a jövőbe. A múlt kötelez, a többi rajtunk áll. Kérdés, hogy a szellemi sport okozta intellektuális gyönyörűségek mennyire fogják vonzani a középiskolásokat, az egyetemistákat, a tanárokat. Szívesen látunk minden kezdőt, haladót vagy versenyzőt, de a társasági játékosoknak is felkínáljuk lehetőségeinket. Az érdeklődők látogassák meg honlapunkat: www.admatis.com/bridzs/mbe.html; hívják a 06 20 9 364 329 telefont, vagy írjanak emailt az info@expertfactor.hu címre.